ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Бадюк Олена Іллівна

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXV

Скликання:

VIII

Проголосовано:

За основу і в цілому

Дата прийняття:

05.08.2022

Галузь:

Державне управління і кадрова політика

Статус:

Прийнятий вцілому

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    17
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    1
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    9

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 1405-25/22
Про  внесення змін до Регламенту Глибоцької  селищної  ради  щодо проведення засідань ради в дистанційному режимі

УКРАЇНА
ГЛИБОЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
25 СЕСІЯ
VIIІ СКЛИКАННЯ
РІШЕННЯ
                                                                                                                                                              
від  05 серпня 2022 року                                                   
 
№1405-25/22  
 
Про  внесення змін до Регламенту
Глибоцької  селищної  ради  щодо
проведення засідань ради 
в дистанційному режимі


     Відповідно до ст.10, п.111 Розділу V Закону України «Про місцеве самоврядування», у зв’язку з повномасштабною агресією Російської Федерації, Указом Президента України від 24.02.2022 р. № 64/2022 «Про введення воєнного стану в Україні», затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні», з метою забезпечення безпеки депутатів ради та працівників органів місцевого самоврядування Глибоцької  селищної ради на період дії правового режиму воєнного стану, карантину,  встановленого Кабінетом Міністрів України, враховуючи рекомендації постійної комісії селищної ради від  05 серпня 2022 року, селищна рада   
ВИРІШИЛА:

1. Встановити, що на період дії правового режиму воєнного стану, карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України, засідання селищної ради можуть проводитися у дистанційному режимі. 
2. Внести зміни до Регламенту Глибоцької селищної ради, затвердженого рішенням  селищної ради  від 30 вересня 2021 року №812-12/2, згідно додатку 1.
3. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію селищної ради з з питань регламенту, депутатської діяльності, правопорядку, гуманітарних, соціально-культурних та кадрових питань (Крайська Д.Г.). 

Глибоцький селищний голова
Григорій ВАНЗУРЯК 

Додаток 1 
до рішення  селищної ради
           від  05.08.2022р. №1405-25/22


Зміни до Регламенту Глибоцької селищної ради

1. У Главі 1 Розділу ІІІ «Сесії ради» Регламенту частину першу статті  20 «Форми роботи Ради» доповнити  новим абзацом такого змісту: 
«Пленарні засідання ради, засідання постійних та інших комісій ради можуть проводитися у дистанційному режимі у випадках та відповідно до порядку,  визначених цим Регламентом».

2. Доповнити Регламент після Розділу ІІІ новим розділом IV такого змісту:
«РОЗДІЛ IV . Порядок проведення засідань ради у дистанційному режимі в умовах воєнного стану, карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України 
Стаття 75. Загальні положення
1. З міркувань безпеки на період дії правового режиму воєнного стану, карантину, встановленого Кабінетом Міністрів України,  засідання селищної ради можуть проводитись дистанційно в режимі відеоконференції (далі – дистанційні засідання).
2. На засідання ради у дистанційному режимі, як правило, виносяться питання забезпечення функціонування громади, у тому числі – організації бюджетного процесу, оборони, вирішення гуманітарних та безпекових питань, подолання наслідків збройної агресії,  та інші невідкладні питання.
У дистанційному режимі не розглядаються питання, що передбачені пунктами 4 і 16 статті 26, Закону України «Про місцеве самоврядування» та потребують таємного голосування, а також питання спрямовані на відчуження та передачу в оренду майна територіальної громади та її комунальних підприємств, що не пов’язані із реалізацією заходів з ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій та заходів правового режиму воєнного стану.
3. Дистанційні засідання проводяться на підставі розпорядження селищного голови, а у разі його відсутності або невмотивованої відмови – секретарем ради, а у випадках, передбачених ч. 9 ст. 46 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» - депутатами ради, які становлять не менш як одну третину від її загального складу, або постійною комісією ради.
З урахуванням обставин, селищним головою (у разі його відсутності – головуючим на засіданні) може бути прийняте рішення про роботу у дистанційному форматі протягом певного періоду або про необхідність проведення дистанційного засідання одноразово.
Рішення про дистанційне засідання доводиться до відома депутатів, членів виконавчого комітету і населення не пізніш як за 24 години до його початку із зазначенням порядку денного та порядку доступу до трансляції дистанційного засідання місцевої ради. Рішення про дистанційне засідання розміщується на офіційному веб-сайті ради з одночасним направленням цієї інформації та проектів актів із супровідними документами на електронну адресу депутата.
4. Проєкти рішень ради із супровідними документами готуються, оприлюднюються та розглядаються у встановленому законодавством порядку. Проєкти рішень ради із супровідними документами разом з порядком денним дистанційного засідання надсилаються депутатам ради не менше ніж за 24 години, якщо інше не передбачено но законодавством.
5. Організація проведення дистанційного засідання покладається на апарат ради. Для організації дистанційного засідання використовується програмне забезпечення «Zoom»,«Google Meet» або інше. Посилання на дистанційне засідання направляється його учасникам не пізніше ніж за 24 години до початку засідання на електронну пошту разом із проєктами відповідних рішень та порядком денним дистанційного засідання.
6. Використовувані в дистанційному засіданні сесії ради технічні засоби і технології мають забезпечувати належну якість зображення та звуку. Учасникам дистанційного засідання має бути забезпечена можливість чути та бачити хід засідання, ставити запитання і отримувати відповіді, надавати коментарі, здійснювати безперешкодне голосування та реалізовувати їх права, передбачені Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» та Законом України “Про статус депутатів місцевих рад”.
7. У дистанційному засіданні селищної ради беруть участь селищний голова, секретар селищної ради, депутати ради та інші особи, присутність яких визнана селищним головою, селищною радою необхідною. Частина учасників дистанційного засідання може брати участь у засіданні безпосередньо в приміщенні ради або іншому приміщенні, де організовується засідання в умовах воєнного стану.
8. Головуючий на дистанційному засіданні селищної ради – селищний голова або секретар селищної ради. Селищний голова веде дистанційне засідання з дотриманням вимог Регламенту.
9. Інші питання, пов’язані із проведенням дистанційних засідань, регулюються регламентом селищної ради.
Стаття 76. Порядок організації засідання
1. Рішення про проведення дистанційного засідання доводиться до відома депутатів і населення через офіційний веб-сайт селищної ради або засобами мобільного зв’язку не пізніш як за 24 години до його початку із зазначенням порядку денного та порядку відкритого доступу до трансляції дистанційного засідання селищної ради. 
В умовах воєнного стану, карантину в разі розгляду на засіданні ради питань, що містять інформацію, розголошення якої може завдати істотної шкоди інтересам національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку, охорони здоров'я населення, захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя, може спричинити загрозу виникнення заворушень чи кримінальних правопорушень, а шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні, трансляція дистанційного засідання може бути обмежена рішенням селищної ради.
2. Одночасно з оприлюдненням рішення про дистанційне засідання селищної ради, таке рішення та проєкти рішень ради із супровідними документами направляються всім депутатам ради на їх електронні адреси, оприлюднюються на офіційному сайті селищної ради, якщо інше не передбачено законодавством та/або цим Регламентом.
3. Головуючий на дистанційному засіданні відкриває дистанційне засідання селищної ради та повідомляє про кількість депутатів, які приєдналися в режимі відеоконференції до участі у дистанційному засіданні та безпосередньо беруть участь у засіданні з приміщення ради.
4. Реєстрація, виступи, голосування депутатів селищної ради здійснюється після ідентифікації їх особи під час відеозв’язку та за результатами реєстрації у встановленому цим Регламентом порядку в разі безпосередньої участі  депутатів у засіданні у приміщенні ради. Ідентифікація особи, яка бере участь у засіданні дистанційно, без відеозв’язку під час засідання неможлива. 
Для ідентифікації під час відеозв’язку учасники засідання, які беруть участь у засіданні дистанційно, підписують себе в програмі своїм ім’ям та прізвищем та забезпечують трансляцію свого зображення під час виступів та голосування. Результати голосування депутата, які беруть участь у засіданні дистанційно, без відеозв’язку не зараховуються.
5. Дистанційне засідання є повноважним, якщо у ньому бере участь як безпосередньо в приміщенні ради, так і дистанційно разом більша половина депутатів селищної ради від її загального складу. Про повноважність дистанційного засідання в протоколі робиться відповідна відмітка та повідомляється присутнім на дистанційному засіданні депутатам селищної ради.
6. Пропозиції, будь-які документи депутатів селищної ради, для їх використання на дистанційному засіданні, повинні своєчасно надсилатися з їх  електронної пошти або оголошуватися під час виступів на дистанційному засіданні.
7. Технічне забезпечення дистанційного засідання покладається на  відділ зв’язків з громадськістю та комп’ютерно-технічного забезпечення селищної ради, працівники якого можуть бути присутніми на дистанційному засіданні, про що оголошується на початку засідання.
Стаття 77. Порядок проведення засідання та прийняття рішень
1. Запис на виступ для депутатів, які беруть участь у засіданні дистанційно, здійснюється або шляхом попереднього письмового повідомлення секретаря ради або під час дистанційного засідання, шляхом використання позначки «піднята рука» у відповідній програмі на пропозицію селищного голови записатися на виступ.
Депутати, які безпосередньо беруть участь у засіданні з приміщення ради, здійснюють запис на виступ у загальному порядку, передбаченому цим Регламентом.
Під час виступу головуючий та депутати можуть здійснювати демонстрацію власного екрану з текстом документу, що обговорюється, для чого їм надаються відповідні технічні можливості технічної службою за вказівкою головуючого. 
Для депутатів, які беруть участь у засіданні безпосередньо в приміщенні ради, має бути забезпечено трансляція програми, через яку дистанційно беруть участь депутати, інші учасники засідання. 
Для депутатів, які беруть участь у засіданні дистанційно, має бути забезпечено трансляція зображення зали, де знаходяться учасники засідання, які безпосередньо беруть участь у засіданні в приміщенні ради.
2. Голосування на дистанційному засіданні здійснюється депутатами селищної ради особисто і відкрито, шляхом опитування.
Головуючий на дистанційному засіданні в алфавітному порядку оголошує прізвище, ім’я, по-батькові депутата селищної ради, після чого депутат ради називає своє прізвище, ім’я, по-батькові, номер питання порядку денного та/або назву  проєкту рішення/правки до проєкту рішення, що розглядається, після чого депутат ради особисто здійснює голосування, шляхом зазначення своєї позиції: «ЗА, «ПРОТИ» або «УТРИМАВСЯ».
Тривалість голосування кожного з депутатів ради становить не більше як 30 секунд. У разі необхідності, тривалість часу голосування може бути збільшена головуючим на дистанційному засіданні.
З метою забезпечення точності підрахунків голосів депутатів головуючим визначається присутній на засіданні технічний працівник, який допомагає заповнювати протокол голосування згідно із висловленою під час голосування позицією депутата.
Після кожного голосування по питанню порядку денного головуючий на дистанційному засіданні встановлює (особисто та/або на підставі інформації наданої визначеним технічним працівником) та оголошує результат голосування, який зазначається у протоколі засідання. 
3. Результати поіменного голосування на дистанційному засіданні, рішення селищної ради, прийняті на дистанційному засіданні, протокол дистанційного засідання оприлюднюються у порядку, встановленому законодавством України.
В разі наявності обґрунтованих застережень щодо безпеки жителів та інфраструктури громади радою під час воєнного стану радою може бути прийнято рішення про обмежений режим оприлюднення рішення ради, прийнятого на дистанційному засіданні. Рішення про обмежений режим оприлюднення приймається щодо кожного пункту порядку денного ради окремо.
4. Після завершення розгляду питань порядку денного дистанційного засідання селищної ради головуючий на дистанційному засіданні оголошує про його закриття.
Стаття 78. Оформлення рішення, протоколу 
1. Результати поіменного голосування на дистанційному засіданні, рішення селищної ради, прийняті на дистанційному засіданні, протокол дистанційного засідання підписується секретарем селищної ради та працівниками, які були присутні на засіданні та забезпечували технічну підтримку.
2. Впродовж 24 годин, після проведення дистанційного засідання, у разі виникнення будь-яких питань щодо некоректного відображення результатів голосування по питанню порядку денного такого засідання з технічних причин, депутат ради має право письмово звернутися до головуючого на дистанційному засіданні з відповідною заявою. Такі заяви, у разі надходження, є невід’ємною частиною протоколу дистанційного засідання, та не впливають на встановлені результати голосування.
3. Під час дистанційного засідання здійснюється його відеозапис. Порядок зберігання записів дистанційних засідань в умовах воєнного стану визначається селищним головою або особою, яка виконує його повноваження (у т.ч. – головуючим на засіданні у разі відсутності селищного голови та секретаря селищної ради).»

3. Розділ IV Регламенту «ЗАКЛЮЧНІ ПОЛОЖЕННЯ» відповідно вважати Розділом V, а  статті 75,76,77 Регламенту відповідно вважати статтями  79,80,81.
 
Глибоцький селищний голова                                       
 Григорій ВАНЗУРЯК