ОПИС ДОКУМЕНТУ

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XVI

Скликання:

VIII

Проголосовано:

В цілому

Дата прийняття:

18.11.2021

Галузь:

Комунальне майно

Статус:

Прийнятий вцілому

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    20
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    1
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 913-16/21
Про перейменування Комунального рибогосподарського підприємства Глибоцької селищної ради «ЦЕНТР РОЗВИТКУ РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА», призначення керівника та затвердження статуту в новій редакції

УКРАЇНА

ГЛИБОЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА

16 СЕСІЯ

VІII СКЛИКАННЯ

РІШЕННЯ

від 18 листопада 2021 року

№ 913-16/21

«Про перейменування Комунального  рибогосподарського підприємства
Глибоцької селищної ради «ЦЕНТР РОЗВИТКУ РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА»,
призначення керівника та затвердження статуту в новій редакції»

     Відповідно до статті 78 Господарського кодексу України, керуючись пунктом 30 частини першої статті 26 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні», з метою реформування житлово-комунального господарства селищної ради та підвищення якості надання послуг жителям Глибоцької територіальної громади, враховуючи рекомендації постійних комісій з фінансово-економічних питань, бюджету, житлово-комунального господарства, підприємницької діяльності, комунальної власності та інвестиційта з питань регламенту, депутатської діяльності, правопорядку, гуманітарних, соціально-культурних та кадрових питаньселищної ради від 17 та 18 листопада 2021 року, селищна рада

Вирішила:

  1. Змінити найменування Комунального рибогосподарського підприємства Глибоцької селищної ради «ЦЕНТР РОЗВИТКУ РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА» (ЄДРПОУ – 42836641) на – комунальне підприємство Глибоцької селищної ради Чернівецького району Чернівецької області «Благоустрій» (ЄДРПОУ – 42836641).
  2. Призначити директором комунального підприємства Глибоцької селищної ради Чернівецького району Чернівецької області «Благоустрій» Янчука Сергія Івановича.
  3.           Затвердити у новій редакції Статут комунального підприємства Глибоцької селищної ради Чернівецького району Чернівецької області "Благоустрій" (код ЄДРПОУ - 42836641) 
  4. Уповноважити директора комунального підприємства Глибоцької селищної ради Чернівецького району Чернівецької області «Благоустрій» надати необхідні документи суб’єкту державної реєстрації для здійснення реєстраційних дій.
  5. Визнати рішення Глибоцької селищної ради від 2 квітня 2021 року №351-5/21 «Про внесення змін до статуту Комунального рибогосподарського підприємства Глибоцької селищної ради Глибоцького району Чернівецької області «ЦЕНТР РОЗВИТКУ РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА» затвердження статуту в новій редакції» таким, що втратило чинність.
  6. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійні комісії селищної ради з фінансово-економічних питань, бюджету, житлово-комунального господарства, підприємницької діяльності, комунальної власності та інвестицій  (Колотило Ю.Т.), та з питань регламенту, депутатської діяльності, правопорядку, гуманітарних, соціально-культурних та кадрових питань (Крайська Д.Г.).


Глибоцький селищний голова

Григорій ВАНЗУРЯК

ЗАТВЕРДЖЕНО


Рішення
Глибоцької селищної ради

С Т А Т У Т

КОМУНАЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА

ГЛИБОЦЬКОЇ СЕЛИЩНОЇ РАДИ «БЛАГОУСТРІЙ»

(нова редакція)

смт. Глибока

2021

  1. Загальні положення
    1.1. КОМУНАЛЬНЕ ПІДПРИЄМСТВО Глибоцької селищної ради Чернівецького району Чернівецької області «Благоустрій» (надалі в тексті Статуту – Підприємство) є комерційним комунальним унітарним підприємством, що здійснює свою господарську діяльність будь-яким способом в порядку та на умовах, встановлених законодавством України та цим Статутом.
    1.2. Засновником Підприємства від імені Глибоцької територіальної громади виступає Глибоцька селищна рада Чернівецького району Чернівецької області, розташована за адресою: 60400, Чернівецька область, Чернівецький район, селище міського типу Глибока, вул. Шевченка, 1, ЄДРПОУ – 04417004 (надалі – Засновник).
    Підприємство є підпорядкованим, підзвітним та підконтрольним Засновнику.
    1.3.  Виконавчий орган, до сфери управління якого належить Підприємство визначається рішенням Глибоцької селищної ради Чернівецького району Чернівецької області (надалі – Рада).
    1.4. Підприємство у своїй діяльності керується Конституцією та актами законодавства України, актами Президента України та Кабінету Міністрів України, розпорядженнями та наказами уповноважених органів виконавчої влади (їхніх органів або структурних підрозділів), цим Статутом, рішеннями Глибоцької селищної ради, розпорядженнями селищного голови, а у випадках, передбачених законодавством та цим Статутом, – розпорядчими актами виконавчого органу, до сфери управління якого належить Підприємство.
    1.5. Підприємство створено відповідно до рішення Глибоцької селищної ради від 18 вересня 2018 року №1219-43/18 «Про створення Комунального рибогосподарського підприємства Глибоцької селищної ради Глибоцького району Чернівецької області «ЦЕНТР РОЗВИТКУ РИБНОГО ГОСПОДАРСТВА, затвердження статуту та призначення директора»
    1.6. Підприємство є самостійною госпрозрахунковою юридичною особою, має самостійний баланс, рахунки в банках, печатку і штамп з своїм найменуванням.
    1.7. Підприємство є юридичною особою, користується правом господарського відання щодо закріпленого за ним майном, має право від свого імені вчиняти правочини, укладати угоди, набувати майнові і немайнові права та нести обов'язки, бути позивачем та відповідачем у загальних, господарських, адміністративних судах, займатись господарською діяльністю в порядку, встановленому законодавством України, що відповідає напрямкам діяльності передбаченим цим Статутом.
    1.8. Підприємство несе відповідальність за своїми зобов'язаннями в межах належного йому майна згідно з чинним законодавством України.
    1.9. Збитки, завдані підприємству в результаті порушення його майнових прав громадянами і юридичними особами, відшкодовуються в порядку, встановленому законодавством України.
    1.10. Підприємство не несе відповідальності за зобов'язаннями Глибоцької селищної ради.
    1.11. Підприємство створено на невизначений строк.  
  2. Найменування та місцезнаходження.

2.1. Повне найменування підприємства українською мовою:

- Комунальне підприємство Глибоцької селищної ради Чернівецького району Чернівецької області «БЛАГОУСТРІЙ».

2.2. Скорочене найменування підприємства українською мовою:

- КП Глибоцької селищної ради «Благоустрій».

2.3. Місцезнаходження Підприємства: вул. Героїв Небесної Сотні, будинок 56, смт. Глибока, Чернівецький район, Чернівецька область, 60400.

Код ЄДРПОУ – 42836641

3. Мета, завдання і предмет діяльності.

3.1. Основною метою діяльності Підприємства є :

3.1.1 благоустрій населених пунктів Глибоцької територіальної громади;

3.1.2 ведення рибогосподарської діяльності, розвиток рибного господарства в Глибоцькій територіальній громаді.

3.2. Відповідно до поставленої мети Підприємство в установленому порядку здійснює:

3.2.1. вирощування риби, інших водних живих ресурсів у рибогосподарських водних об'єктах.

3.2.2. надання послуг з організації любительського та спортивного рибальства на водних об'єктах.

3.2.3 благоустрій та утримання у належному стані територій парків, рекреаційних зон, садів, зон зелених насаджень ,скверів та майданчиків для дозвілля та відпочинку;

3.2.4 освітлення територій населених пунктів Глибоцької територіальної громади;

3.2.5 озеленення, збереження існуючих зелених насаджень;

3.2.6 встановлення та утримання у належному стані обладнання приладів освітлення, садових лав, меморіальних дошок, пам'ятників та інших елементів благоустрою.

3.3. Діяльність, що потребує отримання ліцензії, патенту, дозволів, свідоцтв тощо, Підприємство здійснює після отримання таких документів згідно з законодавством України.

4.Права та обов'язки підприємства

4.1. Підприємство має право:

4.1.1. самостійно планувати свою діяльність і основні напрямки свого розвитку відповідно до науково-технічних прогнозів та пріоритетів, кон'юнктури ринку продукції, робіт, послуг, утримання та експлуатації внутрішніх водойм і прилеглих територій (земель водного фонду), розвитку інфраструктури населених пунктів Глибоцької територіальної громади в частині благоустрою і експлуатації внутрішніх водойм і земель водного фонду, розвитку спортивно-оздоровчої, розважальної і соціально-культурної інфраструктури на визначених землях, експлуатації внутрішніх водойм та необхідності забезпечення постійного виробничого і соціального розвитку, підвищення доходів Підприємства;

4.1.2. створювати філії, відділення та інші відокремлені підрозділи (без права юридичної особи, з правом або без відкриття поточних і розрахункових рахунків);

4.1.3. за рішенням засновника об'єднувати свою виробничу, наукову, комерційну та інші види діяльності з діяльністю інших підприємств і входити до складу асоціацій, корпорацій, концернів, громадських організацій та інших об'єднань за галузевими, територіальними та іншими ознаками, відповідно до законодавства України; входити в об'єднання, зареєстровані в інших державах, відповідно до законодавства України;

4.1.4. брати участь у роботі над комплексним економічним і соціальним розвитком;

4.1.5. придбавати матеріальні цінності, об'єкти інтелектуальної власності тощо у підприємств, організацій та установ незалежно від їхньої форми власності, а також у фізичних осіб;

4.1.6. з дозволу засновника або уповноваженого ним органу, здавати в найм (оренду, суборенду), надавати іншим підприємствам, організаціям та установам платно чи безоплатно в тимчасове користування або в позику належні йому будівлі, споруди, устаткування та інші матеріальні цінності, а також списувати їх з балансу в установленому порядку;

4.1.7. виступати суб'єктом інвестиційної діяльності у реалізації інвестиційних проектів відповідно до законодавства України;

4.1.8. організовувати прямі господарські, інформаційні зв'язки між українськими та іноземними підприємствами за основними напрямками діяльності Підприємства;

4.1.10. здійснювати моніторинг об'єктів у межах земель водного фонду;

4.1.11 брати участь у розробленні планів соціально-економічного розвитку населених пунктів та заходів з благоустрою їх територій;

4.1.12 користуватись об'єктами благоустрою, брати участь в заходах з благоустрою, озеленення та утримання в належному стані садиб, дворів, парків, площ, вулиць, дитячих і спортивних майданчиків, інших об'єктів благоустрою;

4.1.13 вносити на розгляд Глибоцької селищної ради пропозиції щодо поліпшення благоустрою.

4.2. Підприємство зобов'язане:

4.2.1. організовувати роботу відповідно до законодавства України, рішень Глибоцької селищної ради, розпоряджень Глибоцького селищного голови та рішень виконавчого комітету Глибоцької селищної ради;

4.2.2. забезпечувати надання послуг, визначених цим Статутом, в обсягах та якості відповідно до місцевих програм та укладених договорів;

4.2.3. забезпечувати своєчасну і повну сплату податків і обов'язкових платежів згідно з законодавством України;

4.2.4. здійснювати розвиток основних фондів і забезпечувати своєчасне введення в дію придбаного обладнання;

4.2.5. створювати належні умови для високопродуктивної праці своїх працівників, соціальне страхування, правил і норм охорони праці, техніки безпеки;

4.2.6. здійснювати заходи для матеріальної зацікавленості працівників як у результатах особистої праці, так і у загальних підсумках роботи Підприємства, забезпечувати економне і раціональне використання фонду споживання, своєчасних розрахунків з працівниками підприємства;

4.2.7. забезпечувати виконання вимог законодавства щодо охорони навколишнього середовища, раціонального використання і відтворення природних ресурсів, екологічної безпеки;

4.2.8. здійснювати бухгалтерський, оперативний облік та подавати фінансову і статистичну звітність згідно з законодавством.

5. Майно та кошти підприємства

5.1. Майно Підприємства становлять основні фонди та обігові кошти, а також інші матеріальні цінності та фінансові ресурси, вартість яких відображається в його самостійному балансі.

5.2 Майно Підприємства є комунальною власністю Глибоцької територіальної громади в особі Глибоцької селищної ради і закріплено за ним засновником або уповноваженим органом на праві господарського відання.

Здійснюючи право господарського відання, Підприємство володіє, користується і розпоряджається майном, закріпленим за ним засновником, з обмеженням правомочності розпорядження щодо окремих видів майна за згодою засновника у випадках, передбачених законодавством.

5.3. Джерелами формування майна Підприємства є:

5.3.1. грошові та матеріальні внески засновника або уповноваженого ним органу;

5.3.2. доходи, одержані від основної діяльності, надання послуг, виконання робіт, а також від інших видів фінансово-господарської діяльності;

5.3.3. капітальні вкладення, дотації з бюджетів;

5.3.4. кредити банків та інших кредиторів;

5.3.5. придбання майна інших підприємств, організацій;

5.3.6. безоплатні або благодійні внески, пожертвування юридичних та фізичних осіб;

5.3.7. інші джерела, незаборонені законодавством України.

5.3.8. Статутний капітал підприємства становить – 211 967, 00 грн. (двісті одинадцять тисяч дев'ятсот шістдесят сім гривень 00 копійок).

5.3.9. Статутний капітал може бути збільшено згідно з рішенням 3асновника Підприємства. Збільшення Статутного капіталу може бути здійснено за рахунок прибутків Підприємства та додаткових вкладів власників. Вказаними вкладами можуть бути будинки, споруди, обладнання та інші матеріальні цінності, цінні папери, права користування землею, водою та іншими природними ресурсами, будинками, спорудами, обладнанням, а також інші майнові права (в тому числі на інтелектуальну власність), грошові кошти.

6. Управління підприємством і самоврядування трудового колективу.

6.1. Вищим органом управління Підприємством є Глибоцька селищна рада. Підприємство у відповідності з Законом України «Про місцеве самоврядування в Україні» є підзвітним Глибоцькій селищній раді.

6.2. Підприємство на контрактній основі очолює директор, який призначається та звільняється з посади за розпорядженням Глибоцького селищного голови, терміном на три роки.

З директором Підприємства укладається контракт, який підписує селищний голова від імені Глибоцької селищної ради, в якому визначаються права, обов’язки та відповідальність керівника підприємства, умови його матеріального забезпечення та звільнення з посади з урахуванням гарантій, передбачених чинним законодавством України.

6.3. Директор в межах своїх повноважень:

6.3.1. самостійно вирішує питання діяльності Підприємства відповідно до законодавства України та цього Статуту;

6.3.2. несе персональну відповідальність за виконання покладених на Підприємство завдань, визначених цим Статутом, дотримання фінансової дисципліни, ефективного використання та зберігання майна, закріпленого за Підприємством, дотримання законодавства України;

6.3.3. затверджує, вносить зміни в структуру і штатний розпис Підприємства, положення про його структурні підрозділи та посадові інструкції працівників;

6.3.4. затверджує положення про філії, відділення та інші відособлені підрозділи;

6.3.5. розпоряджається майном та коштами Підприємства відповідно до законодавства України та цього Статуту;

6.3.6. несе відповідальність за формування та виконання фінансових планів, дотримання фінансової дисципліни, ефективне використання та зберігання майна, закріпленого за Підприємством;

6.3.7. укладає договори, угоди про спільну діяльність, в тому числі стосовно покращення інфраструктури місць дозвілля та відпочинку;

6.3.8. відкриває в установах банків розрахунковий та інші рахунки, перерозподіляє у встановленому порядку фінанси за окремими статтями витрат;

6.3.9. без довіреності діє від імені Підприємства, представляє його інтереси в інших підприємствах, установах та організаціях;

6.3.10. видає у межах своєї компетенції накази та дає доручення, організовує та перевіряє їх виконання;

6.3.11. укладає трудові договори (контракти) з працівниками Підприємства відповідно до законодавства України;

6.3.12. вживає заходів щодо створення в кожному структурному підрозділі і на кожному робочому місці умов праці відповідно до вимог нормативних актів, забезпечення дотримання прав працівників, гарантованих законодавством про охорону праці;

6.3.13. забезпечує проведення колективних переговорів і укладання колективних договорів, відповідно до законодавства України.

Директор Підприємства не має права приймати рішення, обов'язкові для засновника. Директор Підприємства підзвітний та підконтрольний Глибоцькій селищній раді та Виконавчому комітету Глибоцької селищної ради.

6.4. Власник або уповноважений ним орган не має права втручатися в оперативну і господарську діяльність Підприємства.

6.5. Рішення з соціально-економічних питань, що стосуються діяльності Підприємства, приймаються директором за участю трудового колективу або уповноваженого ним органу.

6.6. Кількість заступників директора та їх функціональні обов'язки визначає директор.

6.7. Заступники директора Підприємства, керівники та керівники підрозділів (виробництв, цехів, відділів, дільниць та інших технологічних підрозділів Підприємства) спеціалісти структурних підрозділів, інші працівники призначаються на посаду і звільняються з посади директором Підприємства самостійно.

6.8. Трудовий колектив Підприємства становлять усі громадяни, які своєю працею беруть участь у його діяльності на основі трудового договору.

6.9. Повноваження трудового колективу Підприємства реалізуються загальними зборами.

6.10. Трудовий колектив Підприємства:

- розглядає й затверджує проект колективного договору;

- розглядає й вирішує відповідно до законодавства питання самоврядування;

- бере участь у вирішенні питання матеріального та морального стимулювання продуктивної праці, заохочуванні винахідницької діяльності.

Повноваження трудового колективу Підприємства реалізується загальними зборами через їх виборні органи. Для представництва інтересів трудового колективу на загальних зборах трудовий колектив може обирати органи колективного самоврядування, до складу яких не може обиратися Директор Підприємства. Вибори органу колективного самоврядування, здійснюються таємним голосуванням строком на 5 років.

6.11. Право укладання колективного договору від імені засновника надається директору, а від імені трудового колективу - уповноваженому ним органу.

Колективним договором регулюються виробничі, трудові і економічні відносини трудового колективу з адміністрацією Підприємства, питання охорони праці, соціального розвитку.

7. Фінансово-господарська, економічна і соціальна діяльність підприємства

7.1. Основним узагальнюючим показником фінансових результатів господарської діяльності Підприємства є чистий прибуток.

7.2. Планування фінансово-господарської діяльності здійснюється підприємством шляхом складання річних фінансових планів. В річних фінансових планах Підприємства передбачається розмір відрахування частини чистого прибутку до бюджету Глибоцької селищної ради.

7.3. Відрахування Підприємством частини чистого прибутку до бюджету Глибоцької селищної ради здійснюється відповідно до нормативів і порядку, затвердженого рішенням Глибоцької селищної ради.

7.4. Чистий прибуток Підприємства використовується відповідно до фінансових планів.

7.5. Підприємство звітує про стан виконання фінансового плану на засіданні виконавчого комітету Глибоцької селищної ради а за потреби на сесії Глибоцької селищної ради.

7.6. Підприємство подає звіт про свою фінансово-господарську діяльність Глибоцькій селищній раді, державним статистичним та контрольним органам у формі і в строки, встановлені законодавством України.

7.7. Джерелом формування фінансових ресурсів підприємства є прибуток, амортизаційні відрахування та інші надходження, не заборонені законодавством України.

7.8. Підприємство самостійно обирає форми і системи оплати праці, встановлює працівникам конкретні розміри посадових окладів, премій, винагород, надбавок і доплат відповідно до законодавства України, Колективного договору та фінансових можливостей Підприємства.

Умови оплати праці директора Підприємства визначаються у контракті та Колективному договорі Підприємства.

7.9. Підприємство здійснює матеріально-технічне забезпечення своєї діяльності і реалізацію продукції, виконання робіт, надання послуг через систему прямих угод і контрактів із вітчизняними та іноземними юридичними та фізичними особами.

Підприємство вільне у виборі предмета договору, зобов'язань, будь-яких інших умов господарських взаємовідносин, що не суперечать законодавству України та цьому Статуту.

7.10. Підприємство здійснює оперативний та бухгалтерський облік результатів своєї роботи відповідно до порядку ведення бухгалтерського обліку та облікової політики, веде статистичну звітність.

Директор та головний бухгалтер несуть персональну відповідальність за виконання затвердженого фінансового плану, додержання порядку ведення і достовірність обліку та статистичної інформації.

7.11. Контроль за діяльністю Підприємства та відносини його з органами державної влади, ревізія фінансово-господарської діяльності Підприємства здійснюються відповідно до законодавства України.

8. Зовнішньо-економічна діяльність

8.1. Підприємство може брати участь у зовнішньоекономічній діяльності, що сприяє зміцненню авторитету України та Глибоцької територіальної громади, накопиченню валютних ресурсів, створенню можливостей для розвитку виробничих науково-технічних зв'язків з іншими країнами.

8.2. Підприємство самостійно веде експортно-імпортні операції або доручає їх ведення спеціалізованим зовнішньоекономічним (торговим) організаціям на договірній основі.

8.3. Підприємство має право одержувати фінансування від своїх зарубіжних партнерів. При цьому валюта зараховується на баланс підприємства і використовується ним самостійно в установленому законодавством порядку.

8.4. Підприємство має право, у порядку, визначеному законодавством, відкривати за межами України свої представництва, виробничі підрозділи, утримання яких здійснюється за кошти Підприємства.

8.5. Валютна виручка, одержана Підприємством в результаті зовнішньоекономічної діяльності, після оплати податків та інших обов'язкових платежів зараховується на валютні рахунки Підприємства.

9. Припинення діяльності

9.1. Припинення діяльності Підприємства здійснюється шляхом його реорганізації (злиття, приєднання, поділ, виділення, перетворення) або ліквідації за рішенням засновника або уповноваженого ним органу, або за рішенням суду у випадках, передбачених законодавством України.

9.2. Ліквідація Підприємства здійснюється ліквідаційною комісією, яка утворюється власником або уповноваженим ним органом.

Порядок і строки проведення ліквідації, а також строк для заяви претензій кредиторів визначається власником або уповноваженим ним органом, судами згідно з законодавством України.

9.3. Ліквідаційна комісія складає ліквідаційний баланс Підприємства і подає його власнику або органу, який прийняв рішення про ліквідацію. Від моменту призначення ліквідаційної комісії до неї переходять права з управління Підприємством, розпорядження майном та коштами Підприємства.

9.4. Працівникам, які звільняються в результаті реорганізації або ліквідації Підприємства, гарантується додержання їхніх прав та інтересів відповідно до трудового законодавства України.

9.5. Майно Підприємства, що залишиться після задоволення претензій кредиторів і членів трудового колективу, використовується за вказівкою засновника або уповноваженого ним органу.

9.6. Підприємство вважається реорганізованим або ліквідованим з моменту виключення його з державного реєстру.

10. Внесення змін (доповнень) до Статуту Підприємства.

10.1. Внесення змін (доповнень) до Статуту Підприємства оформлюється шляхом викладення Статуту у новій редакції з додержанням вимог, встановлених чинним законодавством України, за рішенням Засновника.

10.2. Зміни (доповнення) до Статуту Підприємства підлягають державній реєстрації.
 

11. Набрання Статутом чинності.

11.1. Статут набирає чинності з моменту державної реєстрації.

Глибоцький селищний голова

Григорій ВАНЗУРЯК