ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Тімофті Анатолій Васильович

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XLIV

Скликання:

VIII

Проголосовано:

За основу і в цілому

Дата прийняття:

15.02.2024

Галузь:

Комунальне господарство та благоустрій

Статус:

Прийнятий вцілому

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    20
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    7

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 2175-44/24
Про затвердження Порядку демонтажу тимчасових споруд та тимчасових конструкцій для провадження підприємницької діяльності  на території Глибоцької територіальної громади

УКРАЇНА
ГЛИБОЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
44 СЕСІЯ
VIIІ СКЛИКАННЯ
           РІШЕННЯ    

від 15 лютого  2024  року                                                          №2175-44/24
 
Про затвердження Порядку демонтажу
тимчасових споруд та тимчасових конструкцій
для провадження підприємницької діяльності
 на території Глибоцької територіальної громади
 
      Керуючись Законами України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про регулювання містобудівної діяльності», «Про благоустрій населених пунктів», Порядком розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженим наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 №244, з метою врегулювання проблемних питань самовільно встановлених тимчасових споруд, враховуючи рекомендації постійної комісії селищної ради від  15 лютого 2024 року, селищна рада
 
ВИРІШИЛА:
 
1. Затвердити Порядок демонтажу тимчасових споруд та тимчасових конструкцій для провадження підприємницької діяльності на території Глибоцької територіальної громади (додається).
2. Відповідальність за виконання рішення покласти на керуючого справами виконавчого комітету селищної  ради (Лопуляка І.К.), начальника Глибоцького ВУЖКГ (Зеленівського В.К.)
3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію  селищної ради з фінансово-економічних питань, бюджету, житлово-комунального господарства, підприємницької діяльності, комунальної власності та інвестицій  (Глобак Д.І.) та керуючого справами виконавчого комітету Глибоцької селищної ради (Лопуляк І.К.).
 
Глибоцький селищний голова                                 Григорій ВАНЗУРЯК
 
 
 
Додаток
до рішення Глибоцької селищної ради
від 15.02.2024  року №2175-44/24
 
 
 
Порядок
демонтажу тимчасових споруд  та тимчасових конструкцій на території Глибоцької територіальної громади
 
 
      Порядок демонтажу тимчасових споруд та тимчасових конструкцій на території Глибоцької територіальної громади (надалі Порядок) розроблений з метою впорядкування розміщення тимчасових споруд та тимчасових конструкцій, забезпечення їх відповідності Комплексним схемам розміщення стаціонарних, пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, прийнятим рішенням Глибоцької селищної ради, виконавчого комітету та нормативно-правовим актам органів державної влади.
Порядок передбачає підготовку, механізм, підстави, терміни проведення демонтажу самовільно розміщених тимчасових споруд та тимчасових конструкцій на території Глибоцької територіальної громади та подальше поводження з демонтованими тимчасовими спорудами та тимчасовими конструкціями з відшкодуванням витрат, пов’язаних з їх демонтажем.
Для демонтажу тимчасових споруд та тимчасових конструкцій достатньо однієї із підстав, передбаченої цим Порядком або чинним законодавством України.
 
1. Поняття та терміни, що застосовуються в даному Порядку.
      Тимчасова споруда торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності (надалі ТС) - одноповерхова споруда, що виготовляється з полегшених конструкцій з урахуванням основних вимог до споруд, визначених технічним регламентом будівельних виробів, будівель і споруд, і встановлюється тимчасово, без улаштування фундаменту.
До ТС відносяться пересувні тимчасові споруди та стаціонарні тимчасові споруди.
Тимчасова конструкція (надалі ТК) – конструкція, інші об’єкти, які виготовлені з полегшених матеріалів, розміщені на земельних ділянках та не відносяться до ТС.
Самовільно встановлена ТС/ТК – споруда, яка встановлена без паспорта прив’язки; з відхиленням від паспорта прив'язки або паспорт прив'язки анульовано; у якої закінчився строк дії паспорта прив'язки та/або термін дії договору про встановлення особистого строкового сервітуту; не внесена до комплексної схеми розміщення стаціонарних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території Глибоцької територіальної громади; до комплексної схеми розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території громади; до комплексних схем розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території парків і скверів; місце для розміщення якої не визначено іншими рішеннями селищної ради чи виконавчого комітету.
Об’єкти благоустрою – території загального користування (парки, рекреаційні зони, сади, сквери та майданчики, пам'ятки культурної та історичної спадщини, майдани, площі, бульвари, проспекти, вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки; пляжі, кладовища; інші території загального користування); прибудинкові території, території будівель та споруд інженерного захисту територій; території підприємств, установ, організацій та закріплені за ними території на умовах договору та інші території в межах населеного пункту.
Виконавець робіт - комунальне підприємство, організація, яке/яка залучається для технічного забезпечення демонтажу, володіє необхідними для цього обладнанням і технікою та визначається управлінням архітектури та містобудування.
Демонтаж ТС/ТК – комплекс заходів, які передбачають відокремлення ТС/ТК від місця її розташування, розбирання на конструктивні елементи, завантаження, розвантаження, транспортування, зберігання та приведення місця розташування ТС/ТК в належний стан з відновленням його благоустрою.
Власник/користувач – особа, якій належить ТС/ТК на підставі правовстановлюючих документів на споруду або особа, якій ТС/ТК передана в користування відповідно до цивільно-правових договорів.
Інші терміни вживаються у значенні, наведеному в Законі України «Про благоустрій населених пунктів», Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженому наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 №244.
 
2. Основні вимоги до здійснення демонтажу ТС/ТК.
2.1. Всі розміщені на території Глибоцької територіальної громади ТС повинні відповідати комплексній схемі розміщення стаціонарних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території Глибоцької територіальної громади, комплексній схемі розміщення пересувних тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території громади, комплексним схемам розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності на території парків і скверів, іншим прийнятим рішенням Глибоцької селищної ради та її виконавчого комітету, виданим паспортам прив'язки ТС та укладеним на підставі них договорам оренди окремих елементів благоустрою, іншим правовстановлюючим документам на використання земельних ділянок.
 
 
2.2. Демонтажу підлягають ТС/ТК, у разі:
- закінчення строку дії паспорта прив’язки;
- анулювання паспорта прив’язки ;
- самовільного встановлення.
 
2.3. Відповідальність за виконання цього Порядку здійснюють в межах своїх повноважень виконавчий комітет Глибоцької селищної ради, комунальне підприємство Глибоцьке ВУЖКГ, комунальне підприємство «Благоустрій»  
 
3. Порядок демонтажу ТС/ТК.
3.1. Демонтаж ТС/ТК здійснюється на підставі рішення виконавчого комітету Глибоцької селищної ради, проєкт якого готує комунальне підприємство «Благоустрій».
3.2. Відповідальним за проведення демонтажу ТС/ТК на підставі прийнятого рішення виконавчого комітету є відділ житлово-комунального господарства, праці, соціального захисту населення та  транспорту
3.3. Виявлення та документування порушень за фактами самовільно встановлених ТС/ ТК на території Глибоцької територіальної громади здійснюють:
- відділ житлово-комунального господарства, праці, соціального захисту населення та  транспорту;
- відділ ДАБК;
- відділ земельних відносин та комунальної власності
- комунальне підприємство «Глибоцьке ВУЖКГ»
- комунальне підприємство «Благоустрій»;
3.4. У випадку виявлення встановлення ТС/ТК, які підпадають під демонтаж відповідно до пункту 2.2, складається протокол про адміністративне правопорушення та власнику/користувачу ТС/ТК вручається вимога щодо добровільного демонтажу ТС/ТК в термін 7 днів з моменту отримання вимоги. Відмітка про вручення вимоги власнику/користувачу ТС/ТК  робиться на другому екземплярі вимоги.
3.5. У випадку, якщо власника/користувача ТС/ТК неможливо встановити, або власник/користувач ТС/ТК відмовляється від підписання протоколу про адміністративне правопорушення, складається акт обстеження (додаток 1 до Порядку) про добровільний демонтаж ТС/ТК в термін 7 днів з моменту складання вимоги.
Акт обстеження та вимога про добровільний демонтаж наклеюються на ТС/ТК та здійснюється фотофіксація. Інформація про місце розташування ТС/ТК та вимогу про добровільний демонтаж оприлюднюється шляхом опублікування на офіційному сайті Глибоцької селищної ради.
У такий спосіб власник/користувач ТС/ТК вважається належним чином повідомленим про необхідність проведення демонтажу ТС/ТК власними силами. Власник/користувач самовільно розміщеної ТС/ТК зобов’язаний протягом терміну, зазначеного у вимозі, здійснити демонтаж ТС/ТК за власний рахунок.
3.6. Після закінчення 10-тиденного терміну оприлюднення інформації про місце розташування ТС/ТК та вимогу про добровільний демонтаж, готується проєкт рішення виконавчого комітету про демонтаж ТС/ТК.
3.7. Роботи по демонтажу ТС/ТК здійснюються виконавцем робіт, в присутності представників відділу житлово-комунального господарства, праці, соціального захисту населення та  транспорту, відділу ДАБК, відділу земельних відносин та комунальної власності, комунального підприємства «Глибоцьке ВУЖКГ» та комунального підприємства «Благоустрій».
Для забезпечення охорони громадського порядку та для забезпечення безпечного транспортування ТС/ТК, залучаються працівники національної поліції, поліцейський офіцер громади.
3.8. Перед здійсненням заходів по демонтажу ТС/ТК, виконавець робіт по демонтажу до відома інформацію про прийняте рішення виконавчого комітету та необхідність забезпечити відключення ТС/ТК, яка підлягає демонтажу, від мереж електро - та водопостачання у разі  її підключення.
3.9. Під час проведення робіт по демонтажу ТС/ТК опечатується, а якщо розмір, вага, конфігурація, тощо не дозволяє провести демонтаж ТС/ТК в цілісному стані, демонтаж проводиться шляхом розділення ТС/ТК на окремі частини, про що робиться відповідна відмітка в акті проведення демонтажу.
3.10. Під час проведення робіт по демонтажу складаються:
- акт проведення демонтажу (додаток 2 до Порядку), при відсутності власника /користувача ТС/ТК, в акті робиться відповідна відмітка;
- акт опису майна, у випадках виявлення майна, що знаходиться у/біля ТС/ТК;
- акт виконаних робіт.
Також здійснюється фотофіксація місця розташування ТС/ТК до та після проведення демонтажу з прив’язкою до місцевості.
3.11. Демонтована ТС/ТК або розділені частини ТС/ТК перевозяться до місць тимчасового зберігання, визначених виконавцем робіт.
3.12. Приведення об’єкту благоустрою у належний стан, після здійснення заходів з демонтажу ТС/ТК, здійснюється власником/користувачем ТС/ТК за власний рахунок. У разі відмови власника/користувача ТС/ТК у проведенні таких заходів, роботи по відновленню благоустрою здійснюються комунальним підприємством. При цьому складається кошторис понесених витрат, який є підставою для їх відшкодування власником/користувачем ТС/ТК.
3.13. Власник/користувач ТС/ТК має право повернути демонтовану ТС/ТК. Для цього необхідно надати наступні документи:
- заява;
- документи, що підтверджують право власності на ТС/ТК;
- квитанції про сплату вартості проведених робіт із демонтажу; витрат, пов’язаних із зберіганням ТС/ТК; витрат по відновленню об'єкта благоустрою;
- акт звірки про відсутність заборгованості за договором про встановлення особистого строкового сервітуту (у разі якщо він був укладений);
 
 
3.14. Якщо протягом шести місяців від дня проведення демонтажу, власник/користувач ТС/ТК не заявить про повернення демонтованої ТС/ТК з наданням документів, визначених п.3.13, ТС/ТК переходить у комунальну власність Глибоцької територіальної громади.
 
 
 
 
 Секретар селищної ради                                  Олена Бадюк
 
 
 
 Додаток 1 до Порядку
 
 
АКТ
обстеження
 
населений пункт                                                     «___»_____________ року
 
Працівниками ___________________________________________________________________
проведено обстеження тимчасової споруди/конструкції _______________________________,
(тип  тимчасової споруди/конструкції)
 
розміщеної за адресою__________________________________________
 
За результатами обстеження
встановлено:____________________________________________________
 
_______________________________________________________________
 
_______________________________________________________________
 
_______________________________________________________________
(зазначити порушення та наслідки)
 
Примірник акту наклеєно на тимчасову споруду/конструкцію  та зроблено фотофіксацію.
 
__________________________
          ( дата)
 
 
 
 Підписи:
 
 
 
 Додаток 2 до Порядку
 
АКТ
проведення демонтажу
 
  
населений пункт                                                                «____»__________________року
 
 
На виконання рішення виконавчого комітету від «__» _______року №_______. «________________________________________________»
                                                                 (назва рішення)
 
об ____ год. «______» _____________ 20____ р. розпочато роботи по демонтажу тимчасової
 
споруди/конструкції, розміщеної___________________________________ ____________________________________________________________________
 
 
Роботи по демонтажу виконувались
_______________________________________________________________
                                             (назва комунального підприємства, організації)
 
в присутності представників:
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
_______________________________________________________________
(назва відділу, організації, представника поліції посада, ПІБ працівника)
 
Демонтаж тимчасової споруди/конструкції, розміщеної по вул. ____________________________________________________________________
 
відбувався ___________________________________________________________________
(вказати відсутність/присутність власника/користувача тимчасової споруди/конструкції)
 
___________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________
(опис проведення робіт по демонтажу)
 
Роботи по демонтажу тимчасової споруди/конструкції за адресою:_____________________________________________________________
 
 
завершено «______» _____________ 20____ р.
 
Демонтовану тимчасову споруду/конструкцію завантажено на транспортний засіб та перевезено на збереження на територію ____________________________________________________________________
                                         (назва комунального підприємства, організації, адреса)
 
 
 
Підписи: