ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Коврик-Токар Лариса Іванівна

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XLII

Скликання:

VIII

Проголосовано:

За основу і в цілому

Дата прийняття:

21.12.2023

Галузь:

Державне управління і кадрова політика

Статус:

Прийнятий вцілому

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    21
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    6

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 2082-42/23
Про звернення депутатів Глибоцької селищної ради VIII скликання до Кабінету Міністрів України щодо недопущення ускладнення ввезення гуманітарної допомоги в Україну  

 УКРАЇНА
 ГЛИБОЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
42 СЕСІЯ
VIIІ СКЛИКАННЯ
        РІШЕННЯ            
            
 від 21 грудня 2023 року                                                               №2082-42/23 
 
Про звернення депутатів
Глибоцької селищної ради VIII скликання
до Кабінету Міністрів України
щодо недопущення ускладнення ввезення
гуманітарної допомоги в Україну
 
     Відповідно до статтей 10,26,59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», пункту 2 статті 11 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», беручи до уваги пропозицію депутата селищної ради Коврик-Токар Л.І., враховуючи рекомендації постійної комісії селищної ради  від  21 грудня 2023 року, селищна рада
 
ВИРІШИЛА:
        
1. Схвалити текст звернення депутатів Глибоцької селищної ради VIII скликання до Кабінету Міністрів України щодо недопущення ускладнення ввезення гуманітарної допомоги в Україну (додається)
2. Направити дане звернення Кабінетові Міністрів України.
3. Секретарю селищної ради (Бадюк О.І.) забезпечити оприлюднення даного рішення на веб-сайті Глибоцької селищної ради.
4. Контроль  за  виконанням  рішення   покласти   на постійну комісію з  питань регламенту, депутатської діяльності, правопорядку, гуманітарних, соціально-культурних та кадрових питань (Крайська Д.Г.)
 
 
 
 
Глибоцький селищний голова                                    Григорій ВАНЗУРЯК
 
 
 
 
 
Кабінетові Міністрів України
 
Про недопущення ускладнення ввезення
гуманітарної допомоги в Україну
 
Ввезення українськими волонтерами допомоги для Збройних Сил України та інших підрозділів Сил оборони є одним з ключових факторів стійкості нашої держави. Волонтерська допомога дозволяє нашим воїнам отримати необхідне там, де державна система не відповідає вимогам або не встигає за потребами. У цих умовах найбільш логічним рішенням є максимально спростити увезення допомоги та розподіл її між підрозділами, які її потребують. Однак Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану» (№953 від 5 вересня 2023 року) передбачає, що спрощена система пролонгована лише до 1 квітня 2024 року.
Згідно з новими правилами, отримувачі повинні будуть внести гуманітарні поставки в електронну систему, використовуючи кваліфікований електронний підпис. Також, їм слід буде надавати надмірні деталі про вміст поставок, отримувати унікальний код, подавати звіти тощо. Процедура створює багато бюрократичних перепон, які будуть змушені пройти надавачі, отримувачі і набувачі допомоги. Особливо гостро постає питання ввезення автомобілів та дронів; окремий виклик – медикаменти. А це – питання, чи не найважливіші для підтримки фронту. Подібні рішення неприпустимі, чим би не пояснювалось їх ухвалення.
8 листопада 2023 року Верховна Рада України ухвалила Закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо спрощення порядку ввезення, обліку та розподілу гуманітарної допомоги» (проект №9111 від 16.03.2023). Документ справді наближає до сучасних реалій норми застарілого закону «Про гуманітарну допомогу» 1999 року. Однак і він залишає регулювання порядку і особливостей надання гуманітарної допомоги, фактично, Кабінету Міністрів України. Відтак може виникнути ситуація, коли надмірні ускладнення у наданні допомоги будуть подані як «врегулювання питання відповідно до закону».
Щоб уникнути цього і зберегти ефективно працюючий механізм допомоги фронту, Глибоцька селищна рада звертається до Кабінету Міністрів України з пропозиціями:
1. Скасувати Постанову КМУ «Деякі питання пропуску та обліку гуманітарної допомоги в умовах воєнного стану» №953 від 5 вересня 2023 року.
2. Розробити, із обов’язковим залученням надавачів допомоги і волонтерської спільноти, Постанову, яка не перешкоджатиме забезпеченню фронту. Основою має стати чинна Постанова Кабінету Міністрів України «Деякі питання пропуску гуманітарної допомоги через митний кордон України в умовах воєнного стану» (№174 від 01.03.2022), чинність якої необхідно продовжити на час підготовки нового документу.
 
Звернення прийняте 42 сесією VIII скликання Глибоцької селищної ради