ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Коврик-Токар Лариса Іванівна

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XIII

Скликання:

VIII

Проголосовано:

За основу і в цілому

Дата прийняття:

12.10.2021

Статус:

Прийнятий вцілому

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    20
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    1
  • Відсутні
    6

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ ПЕРЕГЛЯНУТИ ТЕКСТ ПРОЄКТУ

РІШЕННЯ: № 900-13/21
Звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з приводу належного фінансового забезпечення сфери охорони здоров’я

УКРАЇНА

ГЛИБОЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА

XIІІ СЕСІЯ

VІІI СКЛИКАННЯ

 РІШЕННЯ

12 жовтня 2021 року

№ 900-13/21


Звернення до Президента України, Верховної Ради України,
абінету Міністрів України стосовно належного
фінансового забезпечення сфери охорони здоров’я


 

     Відповідно до ст атті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні", з метою забезпечення права кожного на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування, забезпечення державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм, забезпечення умов для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування,  селищна рада

ВИРІШИЛА:

1. Затвердити текст звернення Глибоцької селищної ради до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України стосовно належного фінансового забезпечення сфери охорони здоров’я (додається).
2. Направити звернення Президентові України, Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України.
3. Контроль за виконанням даного рішення покласти на  комісії з фінансово-економічних питань, бюджету, житлово-комунального господарства, підприємницької діяльності, комунальної власності та інвестицій селищної ради (Колотило Ю.Т.), з питань регламенту, депутатської діяльності, правопорядку, гуманітарних, соціально-культурних та кадрових питань (Крайська Д.Г.)

  Глибоцький селищний голова          

      Григорій ВАНЗУРЯК
 

Звернення

 

Звернення до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України стосовно належного фінансового забезпечення сфери охорони здоров’я

     Ми, депутати Глибоцької селищної ради звертаємося до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України з вимогою прийняття збалансованого Державного бюджету на 2022 рік в частині, що стосується забезпечення сфери охорони здоров’я, лікувальних закладів, фінансування заробітних плат медичних працівників.

     В Україні склалася катастрофічна ситуація із фінансовим забезпеченням сфери охорони здоров’я. Задекларовані владою зарплати середнім медичним працівникам у розмірі від 13,5 тис грн, а лікарям - від 20 тис грн. у проєкті Державного бюджету передбачені лише для 200 тис. осіб середнього медичного персоналу та 90 тис. лікарів. Однак на кінець 2020 року в системі охорони здоров’я працювало 273 526 осіб середнього медичного персоналу та 147 361 лікар-фізична особа. Тобто, фактично в медичних закладах працює лікарів та осіб середнього медичного персоналу на 130 тис. більше, ніж Уряд розрахував у проєкті Державного бюджету на 2022 рік. Це означатиме неминуче скорочення 130 тисяч посад медичних працівників.

     Це безпрецедентно ганебне ставлення до сфери охорони здоров’я, приниження медичних працівників, особливо в умовах боротьби з пандемією. Скорочення видатків на охорону здоров’я сьогодні – це удар як по медиках, так і по пацієнтах. Процес кадрових скорочень і так масштабний у медичній галузі. Вже на початок 2021 року кількість зареєстрованих безробітних у галузі охорони здоров’я становила 22,7 тис. осіб, тоді як вакансій було лише 4,3 тис. Але це ще не межа, бо заборгованість по зарплаті серед медиків критично зросла з початку року – майже в 4 рази. За даними Держстату, станом на 1 серпня 2021 року заборгованість по зарплатах в системі охорони здоров’я та надання соціальної допомоги становила 108,5 млн. грн.

      Обсяг коштів Державного бюджету України, що спрямовується на реалізацію програми медичних гарантій, повинен становити не менше 5% валового внутрішнього продукту України. Сьогодні місцеві бюджети порожні. Вони не здатні дотувати ті сфери, які недофінансовуються з Державного бюджету. Місцеві бюджети не зможуть врятувати від скорочення 130 тис. посад медпрацівників.

У цьому зв’язку з викладеним вище вимагаємо:

  • негайно погасити заборгованість з виплати заробітної плати медичним працівникам;
  • вжити невідкладних заходів для недопущення скорочення посад медичних працівників;
  • у проєкті Державного бюджету на 2022 рік передбачити фінансування сфери охорони здоров’я у повному обсязі.


Звернення прийняте XIII сесією Глибоцької селищної ради
12 жовтня 2021 року.