ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:


Тімофті Анатолій Васильович

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XIII

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Номер:

######

Дата реєстрації:

06.10.2021

Проголосовано:

12.10.2021 14:42:26

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    22
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

ГОЛОСУВАННЯ ЗА ПРОЄКТ РІШЕННЯ: № ######



УКРАЇНА

ГЛИБОЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА

13 СЕСІЯ

VIIІ СКЛИКАННЯ

РІШЕННЯ

ПРОЄКТ

        від _________ 2021 року                                                                    № _________



 









Про затвердження Статуту комунального закладу «Глибоцький районний будинок творчості дітей та юнацтва» у новій редакції та зміну найменування

Керуючись статтями 43, 60 та частиною 10 розділу 5 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», на виконання рішення Чернівецької районної ради від 17.09.2021 року №119-7/21, враховуючи рекомендації постійних комісій від _____ 2021 року,  селищна рада

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Змінити найменування комунального закладу «Глибоцький районний будинок творчості дітей та юнацтва» на комунальний заклад «Будинок творчості дітей та юнацтва» Глибоцької територіальної громади,  (ЄДРПОУ 21435966).

  2. Затвердити у новій редакції Статут комунального закладу «Глибоцький районний  будинок творчості дітей та юнацтва» Глибоцької територіальної громади (додається).

  3. Уповноважити керівника комунального закладу Будинок творчості дітей та юнацтва Глибоцької територіальної громади надати необхідні документи суб’єкту державної реєстрації для здійснення реєстраційних дій.

  4. Визнати Рішення Глибоцької селищної ради від 24 грудня 2020 року №69-2/20 «Про входження до складу засновників  та  затвердження статуту комунального  закладу «Глибоцький районний  будинок творчості дітей та юнацтва» в новій редакції» таким, що втратило чинність.

  5. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійні комісії селищної ради з фінансово-економічних питань, бюджету, житлово-комунального господарства, підприємницької діяльності, комунальної власності та інвестицій  (Колотило Ю.Т.), та з питань регламенту, депутатської діяльності, правопорядку, гуманітарних, соціально-культурних та кадрових питань (Крайська Д.Г.).


 

 

Глибоцький селищний голова                                       Григорій ВАНЗУРЯК

   ЗАТВЕРДЖЕНО                                                                                

                                                                   Рішенням Глибоцької селишної ради                          

                                                                   від «____» ______________ №____

                                                                

 

 

 

 

 

 

 

 

 



                                                                                                  

                                                          СТАТУТ

КОМУНАЛЬНОГО ЗАКЛАДУ БУдинОК творчості дітей та юнацтва Глибоцької ТЕРИТОРІАЛЬНОЇ ГРОМАДИ

(Нова  редакція)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

смт. Глибока

 2021


  1. Загальна частина


 

1.1. Комунальний  заклад Будинок творчості дітей та юнацтва Глибоцької територіальної громади (в подальшому БТДЮ), код за ЄДРПОУ 21435966 –  комплексний заклад позашкільної освіти, який здійснює   навчання  і виховання громадян у позаурочний та позанавчальний час.

1.2.БТДЮ у своїй  діяльності керується Конституцією України,  законами  України «Про освіту» та «Про позашкільну освіту», актами  Президента України,  Кабінету Міністрів України,  наказами МОН України, Департаменту  освіти і  науки  Чернівецької ОДА, відділу освіти,культури, молоді та спорту Глибоцької селищної ради та іншими нормативно - правовими актами,  а також  Положенням про позашкільний навчальний заклад і даним Статутом.

1.3.Мова  навчання  і  виховання  БТДЮ визначається Конституцією України  і  відповідним  законом України.

  1. Організаційно-правові засади діяльності БТДЮ


2.1.Повна назва - Комунальний  заклад Будинок творчості дітей та юнацтва Глибоцької територіальної громади, є юридичною особою, має рахунок в установі банку, гербову печатку, штамп, ідентифікаційний номер і діє на підставі даного Статуту, затвердженого Засновником.

2.2.Скорочена  назва - БТДЮ.

2.3.Місцезнаходження: вул. Борців за волю України, 2, смт. Глибока, Чернівецька область, Чернівецький район, індекс 60400.

2.4.Засновником БТДЮ є Глибоцька селищна рада (в подальшому Засновник). Місцезнаходження – Чернівецька область, Чернівецький район, смт.Глибока, Код ЄДРПОУ – 04417004

  Зміни  до Статуту БТДЮ вносяться за рішенням Засновника.

2.5.Безпосередня підпорядкованість БТДЮ  щодо оперативного управління здійснюється відділом освіти, культури, молоді та спорту Глибоцької селищної ради.

2.6. Будівлі та споруди БТДЮ перебувають  у  власності  Глибоцької селищної ради.

2.7. Фінансування БТДЮ здійснює Глибоцька селищна рада.

2.8.БТДЮ проводить освітню, інформаційно-методичну,  організаційно-масову, навчально – тренувальну роботу,  про що і звітує перед відділом  освіти, культури, молоді та спорту Глибоцької селищної ради. 

2.9. БТДЮ працює  за  річним  планом роботи, погодженим із відділом освіти, культури, молоді та спорту Глибоцької селищної ради.

2.10. БТДЮ організовує свою діяльність відповідно до правил внутрішнього трудового розпорядку, що затверджується директором закладу і профспілковим комітетом, розроблених на основі Типових правил для закладів освіти.

2.11. У БТДЮ функціонують наступні відділи: природничий відділ, відділ технічної творчості, відділ декоративно-прикладного мистецтва та художній відділ. 

2.12. Основні завдання БТДЮ:

  • реалізація державної політики в галузі освіти;

  • створення умов для гармонійного розвитку особистості, задоволення потреб дітей та підлітків у додатковій освіті, організації їх оздоровлення, відпочинку та дозвілля;

  • виявлення, розвиток та підтримка юних талантів, обдарувань, стимулювання їх творчого самовдосконалення;

  • формування національної свідомості, активної громадської позиції;

  • надання методичної допомоги  закладам освіти району за напрямками роботи закладу;

  • охоплення усіх закладів освіти гуртковою роботою;

  • здійснення організаційно-методичної роботи, спрямованої на вдосконалення програм, змісту, форм і методів діяльності у гуртках різних напрямків.


2.13.  Освітній  процес  у  БТДЮ здійснюється за типовими навчальними планами і освітніми програмами, що затверджуються центральними органами виконавчої влади, власними освітніми програмами,  а також за навчальними планами і  програмами,  затвердженими  відповідними місцевими органами виконавчої влади.


  1. . Навчальні    програми    можуть   бути   однопрофільними, комплексними і  такими,  що  передбачають  індивідуальне  навчання гуртківців та навчання у групах або об'єднаннях. Залежно від специфіки діяльності закладу позашкільної освіти навчання проводиться від одного місяця до кількох років.  

  2. . Експериментальні навчальні плани складаються БТДЮ з урахуванням типових освітніх програм (навчальних планів).

  3. . Індивідуальне  навчання  у  БТДЮ проводиться відповідно до порядку, затвердженого МОН України.

  4. . Середня наповнюваність гуртків, груп та інших творчих об’єднань у БТДЮ становить, як правило, 10 - 15 вихованців.

  5. Гурток – це об’єднання вихованців, учнів і слухачів відповідно до їх нахилів, здібностей, інтересів до конкретного виду діяльності з урахуванням їх віку, психофізичних особливостей, стану здоров’я.

  6. Група – це складова гуртка, відділу, відділення або іншого творчого об’єднання одного профілю.

  7. Секція - це об'єднання вихованців, учнів і слухачів для проведення дослідницької, пошукової та експериментальної роботи з різних проблем науки, техніки, мистецтва, а також за спортивно-технічним, туристсько-краєзнавчим або іншим напрямом діяльності.

  8. Студія - це об'єднання вихованців, учнів і слухачів з різних видів або жанрів мистецтва: музичного, вокально-хорового, театрального, хореографічного, фольклорного, фольклорно-етнографічного, акторського, образотворчого, декоративно-ужиткового, кіно-, відео-, фотоаматорського, літературно-творчого, композиторського.


       Наповнюваність окремих   гуртків,   груп   установлюється  директором  БТДЮ залежно  від  профілю,  навчальних  планів,  програм  та можливостей   організації   освітнього, тренувального процесу, рівня майстерності гуртківців  і становить не більш як 25 вихованців.

2.17. Прийом  у гуртки   БТДЮ може здійснюватися   протягом   навчального  року  (в  міру  закінчення комплектування  гуртків,  груп та інших творчих об’єднань)  за бажанням вихованців і за згодою батьків або осіб, які їх замінюють,  як на безконкурсній основі, так і за конкурсом, умови якого розробляються БТДЮ.

    Прийом вихованців у гуртки БТДЮ здійснюється на підставі заяви батьків або осіб, які їх замінюють.

 Для зарахування  учнів  до  хореографічних та спортивних гуртків потрібна довідка медичного закладу про відсутність  у  них  протипоказань  для  занять  у  зазначених гуртках.

  У гуртки БТДЮ зараховуються вихованці,  як правило,  віком від 5 до 18 років.

  1.  Розширення мережі БТДЮ і відкриття нових гуртків, груп та інших творчих об’єднань проводиться відділом освіти, культури, молоді та спорту Глибоцької ТГ за поданням дирекції БТДЮ на підставі рішення педагогічної ради установи, при наявності кадрів і матеріальної бази.

  2. Освітній процес  у  БТДЮ здійснюється диференційовано (відповідно до індивідуальних можливостей,  інтересів,  нахилів,  здібностей вихованців, з урахуванням їх віку,  психофізичних особливостей, стану здоров'я)  з  використанням  різних  організаційних  форм  роботи: заняття,   гурткова   робота,   урок,   лекція, індивідуальне   заняття,  конференція,  семінар,  курси,  читання, вікторина,  концерт,  змагання,   навчально-тренувальні   заняття, репетиція,   похід,  екскурсія, практична  робота  в лабораторіях, майстернях, теплицях, на науково-дослідних земельних ділянках,  сільськогосподарських та промислових підприємствах,  на природі, а також з використанням інших форм.

  3.  Навчальний   рік   у  БТДЮ починається 1 вересня.


Комплектування гуртків,  груп  здійснюється  у період з 1 до 15 вересня,  який вважається робочим часом керівника  гуртка,  групи.

Тривалість навчального   року   з 15 вересня по 31 травня за семестровою системою: І семестр – з 15 вересня до 31 грудня; ІІ семестр – з 2 січня до 31 травня.

У  канікулярні,   вихідні   та   святкові   дні   БТДЮ працює за окремим планом,  затвердженим директором закладу.

БТДЮ створює   безпечні   умови навчання, виховання та праці.

У літній період при БТДЮ може організовуватися табір з денним перебуванням для вихованців гуртків та  інші  форми  роботи.

  1.   У зонах  екологічного лиха, епідемічної небезпеки Глибоцькою селищною радою може  встановлюватися особливий  режим  роботи  БТДЮ,  який погоджується  з  органами   державної   санітарно-епідеміологічної служби.

  2.  Тривалість   одного   заняття   в  БТДЮ визначається навчальними планами і  програмами з   урахуванням   психофізіологічного   розвитку   та  допустимого навантаження  для  різних  вікових  категорій  і   становить   для вихованців:


     віком від 3 до 6 років - 30 хвилин;

     віком від 6 до 7 років - 35 хвилин;

    старшого віку - 45 хвилин.

      Короткі перерви  між  заняттями  є  робочим  часом керівника  гуртка або  групи  і визначаються  режимом  щоденної  роботи  БТДЮ.

  1. Гуртки, групи та інші творчі об’єднання БТДЮ класифікуються за трьома рівнями:


початковий рівень   -   творчі об’єднання,  діяльність  яких спрямована на загальний розвиток  вихованців, виявлення  їх  здібностей  та обдарувань,  прищеплення інтересу до творчої діяльності;

основний рівень – творчі об’єднання,  які розвивають інтереси вихованців, дають їм знання, практичні уміння та навички, задовольняють потреби у професійній орієнтації;

вищий рівень - творчі об’єднання за інтересами для здібних  і обдарованих вихованців.

Відповідно до  рівня   класифікації   визначаються   мета   і перспективи  діяльності гуртків, груп та інших творчих об’єднань, їх чисельний склад, обирається програма.

  1. Заклад позашкільної освіти, який має висококваліфіковані кадри,  належні  матеріально-технічні  умови, може організовувати проведення на  своїй    базі виробничої  та   педагогічної   практики   інших здобувачів освіти.   

  2. БТДЮ організовує роботу своїх гуртків, груп та інших творчих об’єднань у  приміщеннях інших закладів освіти (дошкільної, загальної середньої освіти), підприємств, організацій, на базі спортивних будівель  відповідно до укладених угод із зазначеними  закладами та установами.


У БТДЮ функціонують методичніоб'єднання, відділи та відділеннязанапрямамидіяльності гуртків, груп та інших творчих об’єднань,щоохоплюють учасників навчально-виховного процесу та спеціалістів певного професійного спрямування.

Методичні об’єднання у БТДЮ створюються для координації науково-методичної, організаційної та практичної діяльності закладу з питань здобуття вихованцями позашкільної освіти за різними напрямками.

Відділи створюються у БТДЮ за наявності груп одного або кількох споріднених напрямів.

Відділення створюються у БТДЮ за видами гуртків, груп та інших творчих об’єднань або за напрямами позашкільної освіти.

З метою   вдосконалення  освітнього процесу  у БТДЮ можуть  створюватися  методичні ради, комісії, до складу яких входять педагогічні працівники цього закладу та інші учасники навчально-виховного процесу.

БТДЮ може  створювати  відповідні підрозділи для підвищення кваліфікації педагогічних працівників за напрямами  позашкільної  роботи.  Підвищення   кваліфікації   може проводитись у формі курсів,  семінарів і за іншими організаційними формами.

Згідно з   рішенням   засновника на   підставі відповідних  угод  БТДЮ може надавати інформаційно-методичну допомогу    педагогічним     колективам, закладам освіти регіону,  молодіжним,  дитячим, іншим  громадським обʼєднанням та благодійним організаціям.

  1. БТДЮ з метою  визначення  рівня практичної  підготовки  вихованців, учнів і слухачів  проводить організаційно-масову  роботу  у   формі   конференції, звітного концерту, конкурсу, змагання, виставки, екскурсії та  в  інших  формах, передбачених статутом закладу.

  2. Випускникам БТДЮ,  які в установленому порядку склали кваліфікаційні іспити, може видаватися документ про позашкільну освіту.


 


  1. Учасники  навчально-виховного процесу


 


  1. . Учасниками освітнього процесу  в  БТДЮ є:

    1. вихованці;

    2. директор, заступник   директора   закладу позашкільної освіти;

    3. педагогічні працівники,   психолог,   соціальний    педагог, бібліотекар,   спеціалісти,   залучені   до   навчально-виховного процесу;

    4. батьки або особи, які їх замінюють;

    5. представники підприємств,  установ та організацій, які беруть участь в освітньому процесі.



  2.  Вихованці  БТДЮ мають гарантоване державою право на:

    • здобуття позашкільної освіти  відповідно  до  їх  здібностей, обдарувань, уподобань та інтересів;

    • добровільний вибір  закладу позашкільної освіти та виду діяльності;

    • навчання у  декількох  гуртках,  групах та інших творчих об’єднаннях  в межах одного або декількох закладів позашкільної освіти;

    • безпечні та нешкідливі умови здобуття освіти;

    • користування навчально-виробничою, науковою, матеріально- технічною, культурно-спортивною,  корекційно-відновлювальною та оздоровчою базою БТДЮ;

    • участь у   різних   видах  навчальної  та  науково-практичної роботи,  у   конференціях,   олімпіадах,   виставках, конкурсах та інших масових заходах;

    • представлення в органах  громадського  самоврядування БТДЮ;

    • вільне вираження поглядів, переконань;

    • захист від  будь-яких   форм   експлуатації,   психічного   і фізичного  насильства,  від дій педагогічних та інших працівників, здобувачів освіти, які порушують їх права, принижують честь і гідність.






  1.  Вихованці БТДЮ зобов'язані:

    • оволодівати знаннями,    вміннями,   практичними   навичками; підвищувати загальний культурний рівень;

    • дотримуватися морально-етичних норм;

    • брати участь в освітньому процесі;

    • бережливо ставитися до державного,  комунального, особистого та іншого;

    • дотримуватися вимог  Статуту,  правил внутрішнього розпорядку закладу позашкільної освіти.



  2.  Педагогічні  працівники БТДЮ мають право на:

    • внесення керівництву закладу та органам управління освітою   пропозицій щодо поліпшення навчально-виховного  процесу, подання  на  розгляд  керівництву закладу та педагогічної ради  пропозицій про   моральне та матеріальне заохочення вихованців, застосування  стягнень до тих, хто порушує правила внутрішнього трудового розпорядку, що діють у закладі освіти;

    • вибір форм підвищення педагогічної кваліфікації;

    • участь у роботі методичних об'єднань,  нарад,  зборів,  інших органів  самоврядування  закладу позашкільної освіти,   в заходах, пов'язаних з організацією освітнього процесу;

    • проведення в установленому порядку дослідно-експериментальної, пошукової роботи;

    • вибір педагогічно обґрунтованих форм, методів, засобів роботи з вихованцями;

    • захист професійної     честі,    гідності    відповідно    до законодавства;

    • соціальне та матеріальне  заохочення  за  досягнення  вагомих результатів у виконанні покладених на них завдань;

    • об'єднання у  професійні  спілки,  участь в інших громадських об'єднання, діяльність яких не заборонена законодавством.



  3. Педагогічні   працівники БТДЮ зобов'язані:




  • виконувати навчальні плани та програми;

  • надавати знання, формувати вміння і навички з різних напрямів позашкільної освіти диференційовано,  відповідно до індивідуальних можливостей,  інтересів,  нахилів,  здібностей вихованців;

  • сприяти розвиткові  інтелектуальних  і  творчих   здібностей, фізичних  якостей  вихованців відповідно до їх задатків та запитів, а також збереженню здоров'я;

  • визначати мету  та  конкретні  завдання  позашкільної  освіти вихованців,  вибирати  адекватні  засоби  їх реалізації;

  • здійснювати педагогічний контроль за дотриманням вихованцями, учнями   і   слухачами  морально-етичних  норм  поведінки,  правил внутрішнього  трудового   розпорядку   закладу позашкільної освіти,  вимог  інших  документів,  що  регламентують організацію освітнього процесу;

  • дотримуватися педагогічної    етики,    поважати     гідність вихованця,  захищати  його  від  будь-яких форм фізичного,  психічного  насильства;  виховувати  своєю  діяльністю повагу до суспільної моралі та суспільних цінностей, зокрема правди, справедливості, патріотизму, гуманізму, толерантності, працелюбства;

  • берегти здоров'я  вихованців,  учнів і слухачів,  захищати їх інтереси, пропагувати здоровий спосіб життя;

  • виховувати повагу до народних традицій та звичаїв, духовних і культурних надбань народу України, прав і свобод людини, нетерпимості до приниження її честі та гідності, фізичного або психологічного насильства, а також до дискримінації за будь-якими ознаками;

  • постійно підвищувати    професійний    рівень,    педагогічну майстерність, загальну і громадянську культуру;

  • вести документацію,    пов'язану   з   виконанням   посадових обов'язків (журнали, плани роботи тощо);

  • виховувати особистим  прикладом  і  настановами   повагу   до державної символіки, принципів загальнолюдської моралі;

  • дотримуватися вимог Статуту БТДЮ, виконувати правила внутрішнього розпорядку  та  посадові обов'язки;

  • брати участь   у   роботі   педагогічної  ради  БТДЮ;

  • виконувати накази  і  розпорядження  керівника  БТДЮ,  органів  державного  управління,  до  сфери управління яких належить заклад;

  • щомісячно подавати гурткові журнали на перевірку.

    1. Викладачі,  керівники  гуртків  БТДЮ  працюють  відповідно до розкладу занять, затвердженого директором.

    2. Обсяг педагогічного   навантаження у  БТДЮ визначається  директором  закладу  згідно із законодавством  і  затверджується  відділом освіти, культури, молоді та спорту Глибоцької ОТГ.




      Перерозподіл педагогічного  навантаження  протягом навчального року можливий у разі  зміни  кількості  годин  за  окремими  навчальними програмами,  що передбачаються навчальним планом, у разі вибуття або зарахування вихованців БТДЮ протягом навчального року або за письмовою згодою педагогічного працівника  з дотриманням законодавства про працю.


  1.  Не допускається відволікання педагогічних працівників від виконання  професійних  обов'язків,  крім  випадків,  передбачених законодавством.

  2.  Педагогічні  працівники БТДЮ підлягають  атестації,  як  правило,  один  раз  на  п'ять   років відповідно до порядку, встановленого МОН України.

  3.  Батьки вихованців та особи,  які їх замінюють, мають право:




  • обирати і бути обраними до батьківських комітетів та  органів громадського самоврядування БТДЮ;

  • звертатися до    органів    управління   освітою,   директора БТДЮ та   органів   громадського самоврядування цього закладу з питань навчання та виховання дітей;

  • приймати рішення  про участь дитини в інноваційній діяльності БТДЮ;

  • брати участь у заходах, спрямованих на поліпшення організації навчально-виховного  процесу  та  зміцнення  матеріально-технічної бази БТДЮ;

  • захищати законні інтереси  вихованців,  учнів  і  слухачів  в органах   громадського  самоврядування  БТДЮ та у відповідних державних, судових органах.


 


  1. Управління закладом позашкільної освіти


4.1. Посаду директора БТДЮ може обіймати особа, яка є  громадянином України,  має вищу педагогічну освіту і стаж педагогічної роботи не менше пʼяти років,  а також організаторські здібності, фізичний і психічний стан якої не перешкоджає виконанню посадових обовʼязків


  1. Директор призначається та звільняється з посади відповідно до законодавства.

  2. Заступник директора,  педагогічні  та інші працівники  БТДЮ  призначаються  на посади і звільняються з посад відповідно до законодавства.

  3. Директор БТДЮ:




  • здійснює керівництво  колективом,   забезпечує   раціональний добір  і розстановку кадрів,  створює належні умови для підвищення фахового рівня працівників;

  • організовує освітній процес;

  • приймає на роботу та звільняє з роботи працівників закладу;

  • забезпечує контроль  за  виконанням   навчальних   планів   і програм,  якістю  знань,  умінь  та  навичок  вихованців;

  • створює належні умови  для  здобуття  вихованцями позашкільної освіти;

  • забезпечує дотримання    вимог    щодо   охорони   дитинства, санітарно-гігієнічних та протипожежних норм, техніки безпеки;

  • розпоряджається в  установленому  порядку  майном  і  коштами БТДЮ;

  • організовує виконання    кошторису    доходів    і   видатків БТДЮ,  укладає  угоди  з  юридичними  та  фізичними особами,  в  установленому  порядку  відкриває рахунки в установах банків або органах Державного казначейства;

  • установлює надбавки,  доплати,  премії та  надає  матеріальну допомогу    працівникам  закладу   відповідно   до законодавства;

  • представляє БТДЮ в усіх підприємствах, установах та  організаціях  і  відповідає  перед відділом освіти, культури, молоді та спорту Глибоцької селищної обʼєднаної територіальної громади за результати діяльності закладу;

  • дає дозвіл на участь діячів  культури,  членів творчих спілок,   працівників  закладів освіти і культури,  підприємств, установ та  організацій,  інших  юридичних  або  фізичних  осіб  в освітньому процесі;

  • забезпечує право  вихованців на захист від будь-яких форм фізичного або психічного насильства;

  • видає у межах своєї компетенції  накази  та  розпорядження  і контролює їх виконання;

  • застосовує заходи  заохочення  та  дисциплінарні стягнення до працівників БТДЮ;

  • затверджує посадові   обов'язки    працівників    БТДЮ.

    1. Директор є головою педагогічної ради - постійно   діючого   колегіального   органу управління БТДЮ.

    2. Педагогічна рада БТДЮ:






  • розглядає плани,  підсумки  і  актуальні  питання навчальної, тренувальної,       виховної,       організаційно-масової       та інформаційно-методичної    роботи    закладу,   його   структурних підрозділів,  гуртків,  груп,  а  також питання   дотримання   санітарно-гігієнічних  вимог,  забезпечення техніки безпеки, охорони праці;

  • розробляє пропозиції щодо поліпшення  діяльності  закладу освіти, утворення нових гуртків, груп та інших творчих об’єднань;

  • сприяє розвитку творчої ініціативи педагогів, впровадженню досягнень науки і передового досвіду в навчальний процес;

  • приймає рішення з інших питань професійної діяльності педагогічних працівників;

  • визначає заходи  щодо  підвищення  кваліфікації  педагогічних кадрів, впровадження в освітній процес досягнень науки і передового педагогічного досвіду;

  • створює у разі потреби експертні та консультаційні комісії за напрямами роботи;

  • порушує клопотання про  заохочення  педагогічних  працівників тощо.

    1. Робота педагогічної ради проводиться відповідно до потреб БТДЮ. Кількість засідань педагогічної ради  визначається їх доцільністю,  але не може бути менше ніж два рази на рік.

    2. Органом   громадського    самоврядування    БТДЮ є загальні збори  колективу закладу, що скликаються не менш як один раз на рік.

    3. Збори трудового колективу БТДЮ:






  • обирають раду трудового колективу та визначають термін її повноважень;

  • розглядають найважливіші питання життєдіяльності БТДЮ;

  • розглядають, обговорюють річні  плани роботи закладу.


Рішення зборів є правомірними, якщо в них взяло участь не менше двох третин основних працівників і за це Рішення проголосувало не менше двох третин присутніх.


  1. У період між загальними зборами діє рада трудового колективу БТДЮ, яка засідає в міру необхідності, але не рідше одного разу на 3 місяці.


Члени ради обираються таємним голосуванням на зборах колективу терміном на 2 роки не менше ніж двома третинами голосів.

Засідання ради є правомірними, коли в ньому бере участь не менше двох третин її членів.

Рішення приймаються простою більшістю голосів присутніх  на засіданні членів ради.

Рішення ради мають рекомендаційний характер.

  1. Рада трудового колективу БТДЮ:




  • організовує виконання Рішень загальних зборів; вносить пропозиції про перспективи розвитку БТДЮ;

  • розглядає і погоджує із засновником режим роботи закладу;

  • планує заходи щодо зміцнення його матеріально-технічної бази та поліпшення умов діяльності;

  • підтримує творчі ініціативи та новації позашкільної освіти;

  • визначає форми співробітництва установи з науково-дослідними, виробничими, кооперативними організаціями, творчими спілками, іншими державними і громадськими інститутами;

  • вносить пропозиції директору про стимулювання педагогічних та інших працівників закладу;

  • в межах Фонду оплати праці (Фонду матеріального заохочення) визначає порядок і розміри доплат до посадових окладів, рекомендує встановлення надбавок і доплат до посадових окладів, а також премій;

  • спільно з батьками забезпечує соціальний захист учнів;

  • визначає і затверджує перелік надання працівникам закладу соціальних пільг.


У БТДЮ за  рішенням  загальних зборів  (конференції)  або  ради закладу можуть  створюватись  і  діяти  піклувальна  рада,  учнівський  та батьківський комітети, а також комісії, асоціації тощо.


  1. Фінансово-господарська діяльність та матеріально-технічна база БТДЮ


    1. Фінансово-господарська   діяльність БТДЮ провадиться  відповідно  до законодавства та даного Статуту.

    2. Фінансування   БТДЮ здійснюється  за  рахунок коштів  засновника.

    3. Фінансування закладу позашкільної освіти може здійснюватися також  за  рахунок  додаткових  джерел фінансування, не заборонених законодавством.

    4. Додатковими  джерелами  фінансування БТДЮ є:

      • кошти, отримані  за  надання  платних  послуг  відповідно  до переліку, затвердженого Кабінетом Міністрів України, та у порядку, встановленому МОН України;

      • кошти гуманітарної допомоги;

      • добровільні грошові внески, матеріальні цінності підприємств, установ, організацій та окремих громадян;

      • джерела, визначені Законом України «Про освіту»

      • інші надходження не заборонені законодавством України.






       Кошти, отримані БТДЮ з додаткових джерел фінансування,  використовуються для провадження діяльності, передбаченої даним Статутом.


  1. БТДЮ  у  процесі  провадження фінансово-господарської діяльності має право:




  • самостійно розпоряджатися  коштами  господарської  та   іншої діяльності відповідно до даного Статуту;

  • користуватися безоплатно  земельними  ділянками,  на яких він розташований;

  • розвивати власну  матеріальну  базу,  мережу оздоровчих таборів;

  • користуватися майном відповідно до законодавства та Статуту;

  • виконувати інші  дії,  що  не  суперечать  законодавству   та Статуту БТДЮ.


  Матеріально-технічна база  БТДЮ включає   будівлі,   споруди,   обладнання,   засоби   зв'язку, транспортні засоби,  земельні ділянки, рухоме і нерухоме майно, що перебуває в його користуванні.

  Для проведення навчально-виховної роботи  БТДЮ надаються в користування (оренду) спортивні  об'єкти,  культурні,  оздоровчі  та  інші заклади  безоплатно  або  на  пільгових  умовах.  Порядок  надання зазначених об'єктів у користування (оренду) визначається відповідними місцевими органами виконавчої  влади  та органами місцевого самоврядування відповідно до законодавства.

  1. Ведення діловодства,  бухгалтерського обліку та звітності у  БТДЮ  здійснюється  у   порядку, визначеному нормативно-правовими актами.


 


  1. Діяльність БТДЮ у рамках міжнародного співробітництва


 


  1. БТДЮ за  наявності  належної матеріально-технічної   та   соціально-культурної   бази,  власних фінансових коштів має право проводити  міжнародний  учнівський  та педагогічний  обмін  у  рамках освітніх програм,  проектів,  брати участь у міжнародних заходах.

  2. БТДЮ має право укладати  угоди  про співробітництво, встановлювати прямі зв'язки з органами управління освітою,    навчальними    закладами,    науковими     установами, підприємствами,  організаціями,  громадськими  об'єднаннями  інших країн у встановленому законодавством порядку, крім фінансових документів.




  1. Державний контроль за діяльністю БТДЮ


 


  1. Контроль    за    діяльністю   БТДЮ здійснює  відділ освіти, культури, молоді та спорту Глибоцької селищної ради.

  2. Основною   формою   державного   контролю  за  діяльністю БТДЮ  є    державна    атестація закладу позашкільної освіти,  яка проводиться не рідше ніж один раз на 10 років у порядку, встановленому МОН України.


 


  1. Реорганізація або ліквідація закладу


 


  1. Рішення про реорганізацію або ліквідацію БТДЮ приймає Засновник.

  2. Реорганізація БТДЮ відбувається шляхом злиття, приєднання, поділу, виділення.

  3. Ліквідація проводиться ліквідаційною комісією, призначеною балансоутримувачем, а  у випадках ліквідації за рішенням господарського суду - ліквідаційною комісією, призначеною цим органом.

  4. З часу призначення ліквідаційної комісії до неї переходять повноваження щодо управління БТДЮ.

  5. У випадку реорганізації права на заклад переходять до правонаступників відповідно до чинного законодавства.

  6. Заклад вважається ліквідованим з моменту виключення його з дер­жавного реєстру України.


 

Глибоцький селищний голова                                                                                                                                              Григорій ВАНЗУРЯК