ОПИС ДОКУМЕНТУ

Доповідачі:


Зеленівський Василь Костянтинович

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XVII

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Дата реєстрації:

24.11.2021

Проголосовано:

09.12.2021 15:10:11

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    22
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    5

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ



УКРАЇНА



ГЛИБОЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА



17 СЕСІЯ



VIIІ СКЛИКАННЯ



РІШЕННЯ



ПРОЄКТ



від «__» _______ 2021 року №_____



Про затвердження Програми



виплати компенсацій фізичним особам,



які надають соціальні послуги громадянам



похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам,



хворим, які не здатні до самообслуговування



і потребують сторонньої допомоги на непрофесійній



основі на 2021-2024 роки



Керуючись ст.26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» та п.2 Постанови Кабінету Міністрів України від 23.09.2020 № 859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі», Бюджетним Кодексом України, враховуючи рекомендації постійної комісії селищної ради з фінансово-економічних питань, бюджету, житлово-комунального господарства, підприємницької діяльності, комунальної власності та інвестицій від __ ____ 2021 р., селищна рада



ВИРІШИЛА:




  1. Затвердити Програму виплати компенсацій фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги на непрофесійній основі на 2021-2024 роки (додаток).



2. Фінансовому відділу селищної ради передбачити кошти, необхідні на виконання цієї Програми.



3. Головний розпорядник коштів Програми – Глибоцька селищна рада.



4. Відповідальний виконавець - Відділ житлово-комунального господарства, праці, соціального захисту населення, транспорту та благоустрою Глибоцької селищної ради.



5. Відповідальному виконавцю Програми звітувати про хід та виконання Програми на сесіях селищної ради, в терміни, визначені Порядком формування, фінансування та моніторингу виконання селищних (комплексних) програм, затвердженим рішенням селищної ради від 15 лютого 2016 року № 55-5/16. Після закінчення дії Програми відповідальному виконавцю скласти заключний звіт про результати виконання Програми та подати його на розгляд селищній раді разом з пояснювальною запискою про кінцеві результати виконання Програми не пізніше, ніж у двомісячний термін після закінчення встановленого строку виконання Програми.



6. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію селищної ради з фінансово-економічних питань, бюджету, житлово-комунального господарства, підприємницької діяльності, комунальної власності та інвестицій Глибоцької селищної ради (Колотило Ю.Т.).



Глибоцький селищний голова Григорій ВАНЗУРЯК






Додаток



до проєкту рішення



Глибоцької селищної ради



___________2021 р. № ____



ПРОГРАМА



виплати компенсацій фізичним особам,



які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги на непрофесійній основі



на 2021–2024 роки



смт. Глибока



2021 рік



ЗМІСТ



І. ПАСПОРТ ПРОГРАМИ



ІІ. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА



ІІІ. ВИЗНАЧЕННЯ МЕТИ ПРОГРАМИ



IV. ОСНОВНІ НАПРЯМКИ РЕАЛІЗАЦІЇ



V.ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ЗАВДАНЬ ПРОГРАМИ



VI. ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ



VII. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ



І. Паспорт Програми
























































1 Назва програми Програма виплати компенсацій фізичним особам, які надають соціальні послуги громадянам похилого віку, інвалідам, дітям-інвалідам, хворим, які не здатні до самообслуговування і потребують сторонньої допомоги на непрофесійній основі на 2021-2024 роки
2 Ініціатор розроблення програми Виконком Глибоцької селищної ради
3 Нормативно-правова основа Програми Постанова Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 р. N 859 «Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі», Закон України «Про соціальні послуги»
4 Розробник програми Відділ житлово-комунального господарства, праці, соціального захисту населення, транспорту та благоустрою Глибоцької селищної ради
5 Співрозробники програми Відділ №4 (смт. Глибока) управління праці та соціального захисту населення Чернівецької райдержадміністрації
6 Відповідальний виконавець програми Відділ житлово-комунального господарства, праці, соціального захисту населення, транспорту та благоустрою Глибоцької селищної ради
7 Термін реалізації програми 2021-2024 роки
8 Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього:

в тому числі:
376 000 грн.
8.1 коштів місцевого бюджету 376 000 грн.
9 Очікувані результати виконання Відтворення життєдіяльності, соціальної адаптації та повернення до повноцінного життя окремих осіб, що проживають на території Глибоцької селищної територіальної громади.


Примітка: обсяги фінансових ресурсів можуть коригуватись.



ІІ. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА



Програма виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі на 2021-2024 роки (далі - Програма) визначає основні організаційні і правові способи надання компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду без здійснення підприємницької діяльності на непрофесійній основі (крім осіб, що обслуговуються соціальними службами). Програма спрямована на посилення соціального захисту населення, відтворення життєдіяльності, соціальної адаптації та повернення до повноцінного життя окремих осіб, що проживають на території Глибоцької селищної територіальної громади і які перебувають у складних життєвих обставинах та потребують сторонньої допомоги.



III. ВИЗНАЧЕННЯ МЕТИ ПРОГРАМИ



Забезпечення виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги особам з інвалідністю I групи; дітям з інвалідністю; громадянам похилого віку з когнітивними порушеннями; невиліковно хворим, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися; дітям, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежні), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги (крім осіб, що обслуговуються соціальними службами).



IV. ОСНОВНІ НАПРЯМКИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ



Компенсація призначається фізичній особі, яка надає соціальні послуги з догляду без провадження підприємницької діяльності на непрофесійній основі, без проходження навчання та дотримання державних стандартів соціальних послуг особам із числа членів своєї сім’ї, які спільно з нею проживають, пов’язані спільним побутом, мають взаємні права та обов’язки (далі - компенсація) та є особами з інвалідністю I групи; дітьми з інвалідністю; громадянами похилого віку з когнітивними порушеннями; невиліковно хворими, які через порушення функцій організму не можуть самостійно пересуватися та самообслуговуватися; дітьми, яким не встановлено інвалідність, але які є хворими на тяжкі перинатальні ураження нервової системи, тяжкі вроджені вади розвитку, рідкісні орфанні захворювання, онкологічні, онкогематологічні захворювання, дитячий церебральний параліч, тяжкі психічні розлади, цукровий діабет I типу (інсулінозалежний), гострі або хронічні захворювання нирок IV ступеня, дітьми, які отримали тяжку травму, потребують трансплантації органа, потребують паліативної допомоги відповідно до переліку тяжких захворювань, розладів, травм, станів, що дають право на одержання державної допомоги на дитину, якій не встановлено інвалідність, надання такій дитині соціальних послуг.



Розмір компенсації відповідно до статті 13 Закону України «Про соціальні послуги» обчислюється як різниця між прожитковим мінімумом на одну особу в розрахунку на місяць, установленим законом на 1 січня календарного року, в якому надаються соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі, та середньомісячним сукупним доходом фізичної особи, яка надає соціальні послуги, за попередні шість місяців, що передують місяцю подання заяви про згоду надавати соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі.



Пунктом 15 постанови Кабінету Міністрів України від 23 вересня 2020 року №859 "Деякі питання призначення і виплати компенсації фізичним особам, які надають соціальні послуги з догляду на непрофесійній основі", передбачено, що виплата компенсації та покриття витрат на її доставку здійснюються відповідно до підпункту “а” пункту 4 частини першої статті 89 Бюджетного кодексу України за рахунок коштів місцевих бюджетів.



Перерахування коштів здійснюється з бюджету Глибоцької селищної територіальної громади головному розпоряднику бюджетних коштів – Глибоцька селищна рада в межах бюджетних призначень на поточний рік.



Відділ житлово-комунального господарства, праці, соціального захисту населення, транспорту та благоустрою Глибоцької селищної ради:




  • організовує систематизацію та зберігання інформації про осіб, які надають соціальні послуги, забезпечує її автоматизоване використання;

  • формує на кожну особу, яка надає соціальні послуги, персональну справу.

    Відділ бухгалтерського обліку та звітності Глибоцької селищної ради:

  • здійснює перерахування компенсаційних виплат щомісячно відповідно до супровідних відомостей, які надає Відділ №4 (смт. Глибока) управління праці та соціального захисту населення Чернівецької райдержадміністрації, на зарахування компенсації на розрахункові рахунки осіб, які надають соціальні послуги.



До 10-го числа кожного місяця формує та подає фінансовому відділу Глибоцької селищної ради потребу в коштах на фінансування компенсаційних виплат в поточному місяці за надані соціальні послуги.



V. ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ЗАВДАНЬ ПРОГРАМИ




  • соціальний захист та соціальна підтримка осіб, які потребують сторонньої допомоги шляхом надання якісних соціальних послуг, спрямованих на підтримку життєдіяльності;

  • попередження виникнення складних життєвих обставин;

  • створення умов для самостійного розв’язання існуючих життєвих проблем.



VI. ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ



Фінансове забезпечення здійснюється за рахунок коштів бюджету Глибоцької селищної територіальної громади в межах видатків, затверджених на 2021 рік - 76 000 грн., на 2022 рік – 90 000грн., на 2023 рік – 100 000 грн., на 2024 рік – 110 000 грн. Відділ житлово-комунального господарства, праці, соціального захисту населення, транспорту та благоустрою Глибоцької селищної ради щомісячно аналізує стан виконання Програми та при необхідності ініціює внесення змін до неї з метою більш ефективного використання бюджетних коштів.



VII. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ



Виконання Програми дасть змогу посилити соціальний захист людей, які потребують сторонньої допомоги, сприятиме покращанню умов їх проживання, врахуванню індивідуальних життєвих потреб людей, що потрапили у складні життєві обставини і потребують соціальних послуг та забезпеченню безпеки та якості їх життя.



Секретар селищної ради Олена БАДЮК