ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Зеленівський Василь Костянтинович


Доповідачі:


Зеленівський Василь Костянтинович

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XLII

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Дата реєстрації:

16.12.2023

Проголосовано:

21.12.2023 15:42:52

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    21
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    6

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

УКРАЇНА

ГЛИБОЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА

42 СЕСІЯ

VIII СКЛИКАННЯ

РІШЕННЯ

ПРОЄКТ

 

від «___» ________ 2023 року                                                                       № ____

 

Про затвердження Програми компенсації

пільгових перевезень окремих категорій  

громадян Глибоцької територіальної

громади на залізничному транспорті

приміського сполучення  на 2024 - 2026 роки

 
     Керуючись статтею 91 Бюджетного кодексу України, відповідно пункту 22 частини 1 статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», з метою забезпечення соціального захисту окремих категорій громадян в частині пільгового проїзду в приміському пасажирському залізничному транспорті, враховуючи висновок фінансового відділу селищної ради від  13 грудня 2023 року № 36 та рекомендації постійної комісії з фінансово-економічних питань, бюджету, житлово-комунального господарства, підприємницької діяльності, комунальної власності та інвестицій селищної ради  від  «___»  грудня 2023 року, селищна рада

 

ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити програму компенсації пільгових перевезень окремих категорій громадян  Глибоцької територіальної громади на залізничному транспорті приміського сполучення  на 2024 - 2026 роки (далі - Програма, додається).

  2. Фінансовому відділу селищної ради передбачити кошти, необхідні на



виконання цієї Програми.

3. Головний розпорядник коштів Програми – Глибоцька селищна рада.

4. Відповідальний виконавець  - Глибоцька селищна рада, ВСП Івано-Франківська дирекція залізничних перевезень АТ «Укрзалізниця».

5. Відповідальному виконавцю Програми звітувати про хід та виконання Програми на сесіях селищної ради, в терміни, визначені  Порядком формування, фінансування та моніторингу виконання селищних (комплексних) програм, затвердженого рішенням селищної ради від 15 лютого  2016 року  №55-5/16. Після закінчення дії Програми відповідальному виконавцю скласти заключний звіт про результати виконання Програми та подавати його на розгляд сесії селищної ради разом з пояснювальною запискою про кінцеві результати виконання Програми не пізніше, ніж у двомісячний термін після закінчення встановленого строку виконання Програми.

6. Контроль  за  виконанням  рішення   покласти   на постійну комісію з фінансово-економічних питань, бюджету, житлово-комунального господарства, підприємницької діяльності, комунальної власності та інвестицій (Глобак Д.І.).

 

 

 

 

 

Глибоцький селищний голова                                       Григорій ВАНЗУРЯК

 

 

 

 

  

 

ПРОГРАМА

компенсації пільгових перевезень окремих категорій громадян Глибоцької територіальної громади на залізничному транспорті приміського сполучення на 2024-2026 роки

 

 

 

  

смт. Глибока

2023 рік

 
                                                     

ЗМІСТ

 

І. ВИЗНАЧЕННЯ ПРОБЛЕМИ, НА РОЗВ’ЯЗАННЯ ЯКОЇ СПРЯМОВАНА ПРОГРАМА

ІІ. МЕТА ПРОГРАМИ

IІІ. ЗАВДАННЯ ПРОГРАМИ

IV. ДЖЕРЕЛА ТА ОБСЯГИ ФІНАНСУВАННЯ ЗАХОДІВ ПРОГРАМИ

V. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВІД ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

 

 

 

 

 I. ВИЗНАЧЕННЯ ПРОБЛЕМИ, НА РОЗВ’ЯЗАННЯ ЯКОЇ СПРЯМОВАНА ПРОГРАМА

 
          Відповідно до вимог чинних законодавчих та нормативних актів України: Законів України  «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту», «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи», «Про статус ветеранів військової служби, ветеранів органів внутрішніх справ, ветеранів Національної поліції і деяких інших осіб та їх соціальний захист», «Про Державну службу спеціального зв'язку та захисту інформації України», «Про реабілітацію жертв репресій комуністичного тоталітарного режиму 1917-1991 років», «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», «Про охорону дитинства», постанов Кабінету Міністрів України від 17.05.1993 № 354 «Про безплатний проїзд пенсіонерів на транспорті загального користування» та від 16 серпня 1994 року № 555 «Про поширення чинності постанови Кабінету Міністрів України від 17 травня 1993 року № 354»; від 16.12.2009 № 1359 «Про затвердження Порядку розрахунку обсягів компенсаційних виплат за пільгові перевезення залізничним транспортом окремих категорій громадян» " – окремим категоріям громадян надано право безкоштовного проїзду на залізничному приміському транспорті.

          Згідно з Законом України “Про залізничний транспорт” пільгові перевезення пасажирів, які відповідно до законодавства користуються такими правами, забезпечують перевізники, які здійснюють перевезення пасажирів на залізничному транспорті приміського сполучення. Органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування зобов'язані надати перевізникам, які здійснюють пільгові перевезення пасажирів та перевезення пасажирів за регульованими тарифами,  компенсацію відповідно до Закону.

До 2016 року у Державному бюджеті України передбачались видатки на компенсацію за пільговий проїзд окремих категорій громадян, визначених законодавством.

        Відповідно до Закону України від 20 грудня 2016 року №1789-VIII «Про внесення змін до Бюджетного Кодексу України»”,  який набрав чинності 1 січня 2017 року, компенсаційні витрати перевізникам за перевезення окремих категорій громадян здійснюються за рахунок коштів місцевих бюджетів, а не за рахунок субвенції з державного бюджету.

         Ситуація, що склалася, потребує термінового врегулювання, оскільки пільговим категоріям громадян територіальної громади проблематично скористатися правом на пільговий проїзд на залізничному транспорті приміського сполучення через відсутність фінансового ресурсу, а перевізник несе фінансові втрати через відсутність компенсаційних виплат за пільгове перевезення окремих категорій громадян.

       Програма компенсації пільгових перевезень окремих категорій громадян  Глибоцької територіальної громади на залізничному транспорті приміського сполучення  на 2024 - 2026 роки направлена на організацію відшкодування перевізнику вартості пільгового перевезення окремих категорій громадян, яким законодавством України надано право безоплатного проїзду.

      Фінансування Програми здійснюється у межах фактичних коштів, передбачених у селищному бюджеті, та інших джерел фінансування, не заборонених законодавством України. Конкретний розмір фінансових показників програми визначається відповідним рішенням селищної ради на відповідний бюджетний рік.    



II. МЕТА ПРОГРАМИ

 
Метою Програми є реалізація державної політики в галузі соціального захисту окремих категорій населення територіальної громади шляхом фінансового забезпечення компенсації пільгового проїзду окремих категорій громадян на залізничному транспорті приміського сполучення за рахунок коштів місцевого бюджету.

 

III. ЗАВДАННЯ ПРОГРАМИ

 
Компенсація вартості перевезень окремих пільгових категорій громадян на залізничному транспорті приміського сполучення за рахунок селищного бюджету Глибоцької селищної ради  згідно з укладеним з підприємством-перевізником договором. Зниження соціальної напруги серед населення Глибоцької  територіальної громади.

 

IV. ДЖЕРЕЛА ТА ОБСЯГИ ФІНАНСУВАННЯ ЗАХОДІВ ПРОГРАМИ

 
Фінансове забезпечення Програми здійснюється за рахунок коштів селищного бюджету в межах видатків, затверджених селищним бюджетом на 2024-2026 роки за відповідним напрямком, виходячи з фінансових можливостей даного бюджету.

 

V. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВІД ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

 

Соціальний захист найбільш незахищених верств населення Глибоцької територіальної громади.

Забезпечення безперешкодного права пільгового проїзду окремих категорій громадян, залізничним транспортом у приміському сполученні.

Забезпечення компенсацій та створення умов для всебічного розвитку і підвищення якості соціально значущих послуг пасажирських перевезень в громаді, а також для збереження необхідного транспортного сполучення з обласним центром  для мешканців громади.

Надання компенсаційних виплат структурному підрозділу  ВСП Івано-Франківська дирекція залізничних перевезень АТ «Укрзалізниця» за пільговий проїзд окремих категорій громадян надасть змогу забезпечити та комплексно розв’язати проблеми з ремонтом та оновленням рухомого складу.

ДОДАТКИ

1 Додатки до Програми 1,2,3.pdf Переглянути