ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Остафійчук П.Р., начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту селищної ради


Доповідачі:



Остафійчук П.Р., начальник відділу освіти, культури, молоді та спорту селищної ради

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XLII

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Дата реєстрації:

16.12.2023

Проголосовано:

21.12.2023 15:22:23

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    21
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    6

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

УКРАЇНА

ГЛИБОЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА

42 СЕСІЯ

                                                   VIIІ СКЛИКАННЯ                     

РІШЕННЯ

ПРОЄКТ

 

 

         від __________  2023 року                                                               № _________ 

 

Про  затвердження Програми розвитку фізичної

культури і спорту Глибоцької селищної ради

на 2024-2026 роки

 
         Відповідно до пункту 22 частини І статті 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», Постанови Кабінету Міністрів України  від 01.03.2017 року №115 «Про затвердження Державної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту на період до 2024 року» (зі змінами), з метою орієнтації населення громади на поетапне формування ефективної моделі розвитку фізичної культури і спорту на демократичних та гуманістичних засадах, задоволення потреб кожного жителя громади у створенні належних умов для занять фізичною культурою і спортом, враховуючи висновок фінансового відділу селищної ради від 13 грудня 2023 року №38 та рекомендації постійної комісії з фінансово-економічних питань, бюджету, житлово-комунального господарства, підприємницької діяльності, комунальної власності та інвестицій селищної ради  від ___ грудня 2023 року,  селищна рада

 

                                                       ВИРІШИЛА:

 

  1. Затвердити Програму розвитку фізичної культури і спорту Глибоцької



селищної ради на  2024-2026 роки, далі - Програма (додається).



  1. Фінансовому  відділу  Глибоцької селищної  ради  передбачити кошти на реалізацію заходів Програми у межах наявних фінансових ресурсів.

  2. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію селищної ради з фінансово-економічних питань, бюджету, житлово-комунального господарства, підприємницької діяльності, комунальної власності та інвестицій.



 

 

         Глибоцький селищний голова                      Григорій ВАНЗУРЯК



                                                                          Додаток 1

                                                до Програми розвитку фізичної

                                                                  культури і спорту Глибоцької

                                                                              селищної ради  на  2024-2026 роки

   

 

Загальна характеристика

Програми розвитку фізичної  культури і спорту Глибоцької селищної ради

на 2024-2026 роки

 































































1. Ініціатор розроблення Програми Відділ  освіти, культури, молоді та спорту Глибоцької селищної ради
 

2.
Підстава для розроблення Закон України «Про місцеве самоврядування в Україні», Закон України «Про фізичну культуру і спорт», законодавчі  та нормативно-правові документи щодо регулювання розвитку фізичної культури та спорту
3. Розробник Програми

 
Відділ  освіти, культури, молоді та спорту Глибоцької селищної ради, Глибоцька ДЮСШ
4. Відповідальний виконавець Програми Відділ  освіти, культури, молоді та спорту Глибоцької селищної ради
5. Учасники програми Відділ  освіти, культури, молоді та спорту Глибоцької селищної ради, Глибоцька ДЮСШ
6. Термін реалізації Програми 2024 – 2026 роки
7. Джерела фінансування:
  Кошти державного бюджету У межах фінансування
  Кошти місцевого бюджету У межах фінансування
  Кошти інших джерел, не заборонених чинним законодавством  
8. Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації Програми 715,0 тис. грн.

 

 



 

І. Загальні положення



     Фізична культура і спорт є важливою складовою частиною виховного процесу дітей і підлітків, учнівської та студентської молоді і відіграють значну роль у зміцненні здоров’я, підвищенні фізичних і функціональних можливостей організму людини, забезпеченні здорового дозвілля, збереженні тривалості активного життя дорослого населення. Фізична культура та спорт є ефективним та найбільш економічним засобом профілактики захворюваності, зміцнення генофонду нації та розв’язання різних соціальних проблем. В той же час фізична культура і спорт є важливою складовою частиною виховного процесу дітей і підлітків, учнівської та студентської молоді і відіграють значну роль у зміцненні здоров’я, підвищенні фізичних і функціональних можливостей організму людини, забезпеченні здорового дозвілля,  збереженні тривалості активного життя дорослого населення. 

         В Глибоцькій громаді ситуація у сфері фізичної культури і спорту знаходиться на задовільному рівні, але до занять фізичною культурою і спортом залучена невелика кількість населення.

         Ситуація, що склалася у сфері фізичної культури і спорту, зумовлена такими факторами: мало проводяться спортивно-масові заходи з залученням молоді громади, недостатнє пропагування здорового способу життя та оздоровлення населення, матеріально-технічна база недостатньо укомплектована спортивним інвентарем, одягом. Більше уваги приділяється розвитку футболу.

         Недостатня увага приділяється фізичному вихованню в сім’ях, відбувається згортання фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи у виробничій сфері.

         Зазначені проблеми розвитку фізкультурно-оздоровчої  і спортивно-масової роботи та зумовлені ними негативні соціальні наслідки не знайшли адекватного відображення у суспільній свідомості як проблеми загально-соціального значення. Громадська думка та соціальна практика здебільшого ігнорують можливості фізичної культури і спорту у вирішенні важливих соціально-економічних проблем. Це призвело до значного погіршення фізичного стану працездатної частини населення, зростанню захворювань ,посиленню проявів тютюнопаління, алкоголізму, наркоманії тощо.

         Звідси випливає гостра потреба у визначенні програмних підходів та пріоритетних напрямів фізичного виховання, фізичної культури і спорту, необхідності формування, насамперед у молоді, позитивного іміджу спортивно-масової роботи, які б забезпечували ефективне функціонування галузі в сучасних умовах.

 

                                                  2.  Мета Програми

 
     Метою програми є розв’язання існуючих проблем шляхом удосконалення відповідних організаційних та нормативно-правових механізмів  та здійснення комплексно-пріоритетних заходів: формування традицій і культури здорового способу життя, престижу здоров'я, залучення громадян до активних занять фізичною культурою і спортом, формування нових цінностей, вдосконалення організаційних та нормативно-правових механізмів та здійснення комплексно-пріоритетних заходів, що спрямовані на подальший розвиток сфери фізичної культури та спорту в Глибоцькій територіальній громаді: проведення фізкультурно-оздоровчої та спортивно - масової роботи у закладах освіти та місцях відпочинку громадян, заохочення заняття спортом серед дитячо-юнацького населення громади, поліпшення нормативно-правового, кадрового, матеріально-технічного, фінансового, медичного та інформаційного забезпечення.

 

3. Основні завдання Програми

 
Основними завданнями Програми є:



  • запровадження в навчальних закладах громади усіх типів та форм власності рухової  активності школярів;

  •  створення необхідних умов для розвитку сфери фізичної культури, культивування різноманітних видів спорту у Глибоцькій громаді.

  • забезпечення навчальних закладів спортивним обладнанням та інвентарем;

  • інтегрування ефективних (інноваційних) форм і методів фізкультурно-спортивної діяльності та розвиток різних видів спорту з урахуванням місцевих особливостей і економічних факторів;

  • збереження наявної, з подальшим удосконаленням, матеріально-технічної бази, поліпшення умов її функціонування;

  • удосконалення системи підготовки футбольних команд громади, підвищення якості функціонування гуртків, підтримки ветеранів спорту;

  • активізація співпраці з іншими об’єднаними територіальними громадами, у проведенні спортивних заходів різного рівня;

  • організація спортивних свят для дітей та молоді.



 



  1. Фінансове забезпечення Програми



          Фінансове виконання заходів Програми буде здійснюватись у межах коштів, що передбачатимуться у селищному бюджеті на заходи і розвиток фізичної культури і спорту, з врахуванням можливостей дохідної частини бюджету для спрямування коштів на вказані цілі.

         Також Програма може включати позабюджетні кошти інвесторів, громадських фондів, інших юридичних та фізичних осіб, що не суперечить чинному законодавству України.

 

                                      5. Напрями реалізації Програми



1. Створення умов для фізичного виховання і спорту в усіх навчальних закладах, установах громади;

2. Здійснення заходів щодо облаштування та поточного ремонту спортивних споруд у громаді за рахунок селищного бюджету, позабюджетних коштів, коштів комерційних структур, які працюють на території громади;

3. Виділення коштів на фізкультурно-оздоровчі та спортивні заходи серед широких верств населення;

4. Проведення спортивно-масових заходів в громаді та участь у змаганнях з різних видів спорту та у галузевих спартакіадах (спортивні ігри);

5. Забезпечення участі футбольних команд громади в чемпіонаті району, області та їх перевезення до місця проведення;

6. Щорічно проводити спартакіади допризовної молоді;

7. Залучення дітей та молоді до занять фізичною культурою і спортом у дитячо-юнацькій спортивній школі;

8. Забезпечення модернізації та зміцнення матеріально-технічної бази, облаштування необхідним обладнанням та інвентарем навчальні заклади громади;

9. Організувати дитяче спортивне свято «Даруймо радість дітям громади»;

10. Введення інструкторів з фізкультурно-оздоровчої та спортивно-масової роботи на громадських засадах в селищі та селах громади;

11. Облаштування існуючих спортивних споруд, будівництво майданчиків із синтетичним покриттям та тренажерним обладнанням;

12. Покращення організаційного, нормативно-правового, кадрового, матеріально-технічного, фінансового, науково-методичного, медичного, інформаційного забезпечення сфери фізичної культури і спорту.

                                     

6. Медичне забезпечення Програми

 
      Планується залучати працівників КНП "Глибоцький центр ПМСД Глибоцької селищної ОТГ" під час проведення спортивних змагань на території громади для забезпечення надання кваліфікованої невідкладної медичної допомоги учасникам змагань.



         7. Інформаційно-пропагандистське забезпечення Програми

 
       Шляхом висвітлення діяльності селищної ради,  виконавчого комітету ради в питаннях розвитку фізкультури та спорту забезпечуватиметься інформування населення про позитивний вплив на людину оптимальної рухової активності, в тому числі шляхом проведення соціальної реклами масового зайняття спортом, як важливого чинника здорового способу життя. З метою залучення жителів громади до регулярних фізкультурно-оздоровчих заходів інформуватиметься населення територіальної громади щодо часу та дати проведення спортивно-масових заходів через місцеву пресу та сайт селищної ради.

                           

8.Очікувані результати виконання Програми

Виконання Програми дасть можливість:



  • збільшити загальну чисельність населення, залученого до різних видів фізкультурно-оздоровчої та спортивної роботи;

  • поліпшити результати виступу футбольних команд громади в чемпіонатах району, області;

  • сформувати систему підготовки резерву для футбольних команд громади, забезпечивши охоплення школярів зайняттям спортом;

  • зменшити кількість дітей, учнівської молоді, які віднесені за станом здоров’я до спеціальної медичної групи;

  • зменшити середню кількість днів тимчасової непрацездатності через хворобу.



 

9. Порядок використання коштів селищного

бюджету та механізм реалізації.

Кошти бюджету Глибоцької селищної ради спрямовуються на :



  • на участь спортсменів і команд у спортивних змаганнях з видів спорту, які передбачаються календарним планом спортивно-масових заходів та положенням  про проведення змагань

  • проведення змагань з видів спорту, фізкультурно-масових заходів відповідно до календарного плану змагань на відповідний рік;

  • перевезення спортсменів і спортивних команд  для участі в чемпіонаті (змаганнях з різних видів спорту)  району, області;

  • нагородження, відзначення та стимулювання переможців та учасників змагань, галузевих спартакіад та інших спортивно-оздоровчих заходів.

  • придбання спортивного інвентарю та обладнання, форм для забезпечення проведення навчально - спортивної роботи в школах громади.


     

     10. Механізм реалізації та контроль за виконанням Програми.

 


          Виплата коштів на виконання заходів Програми проводиться з дотримання наступного механізму. Для одержання коштів надаються наступні документи:



  • договір про матеріальну відповідальність з представником команди, тренером з виду спорту;

  • заява;

  • копія паспорту представника команди, тренера з виду спорту та ідентифікаційний код; витрат на проведення змагань;

  • авансовий звіт з відомістю та підписами учасників змагань згідно кошторису витрат;



Виплата матеріального забезпечення учасникам змагань, медичного та суддівського обслуговування проводити через відповідальну особу представника команди, тренера з виду спорту.

При придбанні матеріальних цінностей, спортивного інвентарю надаються наступі документи:



  • договір з постачальником;

  • накладна про одержання товарів;

  • копія паспорта, ідентифікаційного коду;

  • договір про матеріальну відповідальність.


 

         11. Координація діяльності та контроль за виконанням Програми

 
         Координація діяльності та контроль за виконанням Програми розвитку фізичної культури і спорту на 2024-2026 роки у Глибоцькій селищній раді  територіальної громади покладається на постійні комісії селищної ради з фінансово-економічних питань, бюджету, житлово-комунального господарства, підприємницької діяльності, комунальної власності та інвестицій та з питань регламенту, депутатської діяльності, правопорядку, гуманітарних, соціально-культурних та кадрових питань.                   

                                 

 Секретар селищної ради                                                                                       Олена Бадюк                                                                                 

ДОДАТКИ

1 Додатки до Програми.pdf Переглянути