ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автори:

Бадюк О.І.


Доповідачі:



Бадюк О.І.

Рішення:

Прийнято

Сесія:

XXXV

Скликання:

VIII

Вид:

За основу і в цілому

Дата реєстрації:

18.05.2023

Проголосовано:

19.05.2023 15:20:02

РЕЗУЛЬТАТИ ГОЛОСУВАННЯ

  • Підтримали
    19
  • Не підтримали
    0
  • Утримались
    0
  • Не голосували
    0
  • Відсутні
    8

ПОІМЕННЕ ГОЛОСУВАННЯ ХРОНОЛОГІЯ ДОКУМЕНТУ ДРУК РІШЕННЯ

 

 УКРАЇНА

 ГЛИБОЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА

35 СЕСІЯ

VIIІ СКЛИКАННЯ

                           РІШЕННЯ                          

                                                                                                                                                                


від «__» травня 2023 року            


                                                  №  




Про звернення депутатів 

Глибоцької селищної ради VIII скликання 

до Президента України, Кабінету Міністрів України

щодо внесення змін до Правил перетинання 

державного кордону України




      Відповідно до статтей 10,26,59 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», пункту 2 статті 11 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», розглянувши звернення Чернівецької районної ради №87/23 від 10.04.2023 року, враховуючи рекомендації постійної комісії селищної ради  від  «__»  травня 2023 року, селищна рада 




ВИРІШИЛА:


    

1. Схвалити текст звернення депутатів Глибоцької селищної ради VIII скликання до Президента України, Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України та можливості безперешкодного перетину кордону невійськовозобов’язаними депутатами місцевих рад та депутатами, шо мають відстрочку від мобілізації чи зняті з військового обліку (додається)

2. Доручити Глибоцькому селищному голові Ванзуряку Г.С. підписати текст звернення.

3. Направити дане звернення Президенту України, Кабінету Міністрів України.

4. Направити дане рішення та звернення Чернівецькій районній раді.

5. Контроль  за  виконанням  рішення   покласти   на постійну комісію з  питань регламенту, депутатської діяльності, правопорядку, гуманітарних, соціально-культурних та кадрових питань (Крайська Д.Г.)

 




Глибоцький селищний голова              


                     Григорій ВАНЗУРЯК

 


                            Президенту України

                                  Кабінету Міністрів України




Звернення депутатів 

Глибоцької селищної ради VIII скликання

 до Президента України, Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Правил перетинання державного кордону громадянами України та можливості безперешкодного перетину кордону невійськовозобов’язаними депутатами місцевих рад

 та депутатами, шо мають відстрочку від мобілізації або зняті з віськового обліку 


    Постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.2023 року №69 внесено зміни до Правил перетинання державного кордону країни громадянами України, відповідно до яких, депутатам місцевих рад заборонено перетинати кордон без спеціально оформленого відрядження.

    Впровадження даної норми викликало небезпідставну бурхливу реакцію у суспільстві, оскільки вказана заборона поширюється на усіх депутатів місцевих рад незалежно від їх статі. 

    Слід зазначити, що в Указі Президента та Рішенні РНБО щодо цих питань, не йшла мова про депутатів місцевих рад. У свою чергу згадка про депутатів місцевих рад з’явилася тільки у рішенні Кабінету Міністрів України.

    Військовозобов’язані жінки та чоловіки  і так не можуть перетнути кордон. Постає запитання: на що спрямована політика Кабінету Міністрів України?

    Буд-яка політика, яку запроваджує Кабмін, має мати на меті вирішення певної проблеми  і не має спричиняти негативних наслідків.

    Депутати місцевих рад  -  це волонтери, які працюють на громаду, не входять до штатного розпису місцевої ради  і не отримують  в раді заробітної плати. Вони можуть працювати на постійному місці роботи, як і кожен громадянин.  І саме на цій постійній роботі у них можуть бути відрядження, зокрема, і за кордон.

    Жінки - депутати місцевих рад зараз опинилися перед вибором: мати можливість провідувати дітей за кордоном чи продовжувати працювати на громаду і волонтерити. 

    Від рішення Уряду є негативний вплив і на депутатів-чоловіків, оскільки не всі вони є військовозобов’язаними.  Особливо ті, кому за 60 років, кому здоров’я чи кількість дітей не дозволяють піти на військову службу.

    Глибоцька територіальна громада межує з Румунією та відповідно депутати ради мають сталі економічні, соціальні, культурні та родинні зв’язки за кордоном, в Румунії, Польщі, Молдові та інших країнах, як особисто, так і через різні форми транскордонного співробітництва, що реалізовуються у процесі здійснення депутатських повноважень.

    Впровадження заборони на перетин кордону депутатами місцевих рад привело до тенденції дострокового припинення повноважень невійськовозобов’язаними депутатами місцевих рад та призведе до руйнації системи місцевого самоврядування в країні.

    Тому, зважаючи на вищевикладене, керуючись пунктом 2 статі 11 Закону України «Про статус депутатів місцевих рад», який надає депутатам право вимагати усунення порушень законності і встановлення правового порядку, ми, депутати Глибоцької селищної ради VIII скликання вимагаємо привести у відповідність до Указу Президента України №27/2023 від 27.01.2023 року зміни до Правил перетинання державного кордону України громадянами України, що були затверджені постановою Кабінету Міністрів України №69 від 27.01.2023 року, а саме виключити у пункті 214 слова «депутатами місцевих рад», а також дозволити перетин кордону депутатам, які мають відстрочку від мобілізації або зняті з військового обліку.








За дорученням депутатів

Глибоцької селищної ради             


       Григорій ВАНЗУРЯК