ПРОЄКТ РІШЕННЯ №

                                                              
УКРАЇНА
ГЛИБОЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА
53 СЕСІЯ
VIIІ СКЛИКАННЯ
РІШЕННЯ
ПРОЄКТ
 
від ___________2024 року                                                                  №__________
 
Про внесення змін до рішення Глибоцької селищної ради
від 05 травня 2017 року №486-22/17
та затвердження Положення про
право  тимчасового користування
окремими елементами благоустрою
комунальної власності на умовах оренди
для розміщення тимчасових  споруд для
провадження підприємницької діяльності  
 
      Відповідно до статей 25, 30 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 28 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності», Закону України «Про благоустрій населених пунктів», керуючись Порядком розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 №244 (зі змінами), враховуючи рекомендації постійної комісії селищної ради від «___» вересня 2024 року,  селищна рада
 
ВИРІШИЛА:
 
  1. Внести зміни до рішення Глибоцької селищної ради від 05 травня 2017 року №486-22/17 «Про затвердження схеми економіко-планувального зонування території селища Глибока, встановлення середньої базової ставки розміру орендної плати та типового договору на право тимчасового користування окремими елементами благоустрою комунальної власності» - виключити з тексту рішення  пункти 3 та 4.
  2. Затвердити Положення про право тимчасового користування окремими елементами благоустрою комунальної власності на умовах оренди для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності.
  3. Контроль за виконанням цього рішення покласти на постійну комісію селищної ради з фінансово-економічних питань, бюджету, житлово-комунального господарства, підприємницької діяльності, комунальної власності та інвестицій (Глобак Д.І.).     


Глибоцький селищний голова                                          Григорій ВАНЗУРЯК



             
Положення про право тимчасового користування
окремими елементами благоустрою комунальної власності на умовах оренди для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності
 
1.Загальні положення
 
1.1. Положення про право тимчасового користування окремими елементами благоустрою комунальної власності на умовах оренди для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності (далі-Положення) розроблено на підставі Законів України «Про благоустрій населених пунктів», «Про місцеве самоврядування в Україні», статті 28 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» та «Порядку розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності» затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 №244 (далі – Порядок №244),.
1.2. Положення розроблено в інтересах територіальної громади, з метою дотримання норм чинного законодавства в частині неможливості безоплатного користування об'єктами комунальною власністю, та як наслідок визначення порядку справляння плати за тимчасове користування окремими елементами благоустрою комунальної власності.
1.3. Розміщення тимчасових споруд на об'єктах благоустрою комунальної форми власності для провадження підприємницької діяльності можливе на умовах оренди. Оренда окремих елементів благоустрою комунальної форми оформлюється шляхом укладення договору (Додаток-1).
1.4. Ставки орендної плати за орендовані елементи благоустрою комунальної власності Глибоцької територіальної громади встановлюються відповідно до рішення Глибоцької селищної ради від 05.05.2017 №486-22/17 «Про затвердження схеми економіко-планувального зонування території селища Глибока, встановлення середньої базової ставки розміру орендної плати та типового договору на право тимчасового користування окремими елементами благоустрою комунальної власності».
1.5. Орендодавцем окремих елементів  благоустрою комунальної власності для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності є Глибоцька селищна рада.
 
 
2. Умови розміщення ТС та укладення Договору про тимчасове
користування окремими елементами благоустрою комунальної власності.
 
2.1 Підставою набуття права на тимчасове користування окремими  елементами благоустрою комунальної власності для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, є:
- паспорт прив’язки тимчасової споруди, отриманий відповідно до Порядку №244; 
- укладений договір на право тимчасового користування окремими елементами благоустрою комунальної власності на умовах оренди для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності.
2.2. Замовник, зацікавлений у встановленні ТС на об'єкті благоустрою комунальної власності  виконує вимоги передбачені «Порядком розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності» затвердженого наказом Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України від 21.10.2011 №244.
2.3. У випадку дотримання положень Порядку №244 та отримання паспорту прив’язки, замовник звертається до Глибоцької селищної ради із заявою про укладення договору на право тимчасового користування окремими елементами благоустрою комунальної власності на умовах оренди для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності.
 
3. Методика розрахунку плати
 
3.1. Методика розрахунку плати за тимчасове користування окремими елементами благоустрою комунальної власності розроблена з метою визначення суми коштів для сплати в селищний бюджет Орендарем.
3.2. Розмір плати за тимчасове користування окремими елементами благоустрою комунальної власності визначається за формулою:
Oпл /доба = Бс х ko х S , де:
Бс – середня базова ставка плати за тимчасове користування 1кв.м елемента благоустрою.
S – площа елемента благоустрою (кв.м). Визначається, як площа по зовнішньому периметру ТС з технологічним обладнанням (при наявності) відповідно до паспорта виробника технологічного обладнання (проект технологічного обладнання) або площа по зовнішньому периметру ТС;
kо – коефіцієнт, що враховує особливості призначення ТС.
3.3. Плата за тимчасове користування окремими елементами благоустрою комунальної власності розраховується на підставі визначеної Глибоцькою селищною радою середньої базової ставки плати за тимчасове користування одного метра квадратного площі за добу, яку займає ТС.
3.4. Якщо здійснюється розміщення ТС терміном від 1 року, при розрахунку застосовується коефіцієнт 0,5.
3.5. За рішенням Глибоцької селищної ради можливе встановлення додаткових коефіцієнтів, що враховують особливості призначення ТС.
3.6. Як правило, договір на право тимчасового користування окремими елементами благоустрою комунальної власності на умовах оренди для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності укладається терміном від одного до трьох років.
3.7. Замовник у заяві про  укладення договору зазначає період на який планується оренда окремих елементів благоустрою комунальної форми власності.
 
4. Порядок та умови сплати коштів
4.1. Плата за тимчасове користування окремими елементами благоустрою комунальної власності для розміщення ТС вноситься у безготівковій формі в терміни, визначені у Договорі.
4.2. Адміністрування Договорів, оперативний облік нарахування та надходження коштів за тимчасове користування окремими елементами благоустрою комунальної власності здійснюється фінансовим відділом Глибоцької селищної ради.
 
5. Прикінцеві положення
5.1. Питання, не врегульовані даним Положенням, регулюються згідно з нормами чинного законодавства України.
5.2. Зміни у законодавстві, що спричиняють зміну цього Положення, не є підставою для невиконання умов Договору.
5.3. Селищна рада має право на відшкодування їй збитків, завданих неналежним використанням окремих елементів благоустрою комунальної власності.
5.4. Спори, що виникають з питань застосування цього Положення, вирішуються шляхом переговорів між сторонами, а у разі неможливості досягнення згоди - в судовому порядку.
 
 
 
 
 
 
 
Глибоцький селищний голова                                          Григорій ВАНЗУРЯК
 
                   
 
   Додаток-1
до Положення про право тимчасового користування окремими елементами благоустрою комунальної власності на умовах оренди для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності
 
 
Типовий ДОГОВІР № _
на право тимчасового користування окремими елементами благоустрою комунальної власності на умовах оренди для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності


селище Глибока                                                                              _____________року
 
Глибоцька селищна рада в особі селищного голови ______________, який діє відповідно до Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні» - надалі  ОРЕНДОДАВЕЦЬ, з однієї сторони, та ________________________________, який діє на підставі ______________________________  - надалі ОРЕНДАР,
на підставі паспорта прив’язки ТС , уклали цей Договір про нижченаведене:
 
1. Предмет Договору
1.1. Предметом цього Договору є надання Орендодавцем Орендареві права на тимчасове користування окремими елементами благоустрою комунальної власності для розміщення тимчасової споруди для комерційний потреб на умовах оренди.
1.2. Сторони домовилися, що цей договір не потребує підписання акта приймання-передачі між Орендодавцем та Орендарем. Орендар вступає у користування окремими елементами благоустрою з моменту підписання цього Договору.
 
2. Зобов’язання сторін
2.1. Орендодавець зобов’язується:
2.1.1. Надати у тимчасову оренду окремий елемент благоустрою комунальної власності для розміщення тимчасової споруди для комерційних потреб на території _____________, визначення об’єкту ____________, за адресою_______________.
        2.2. Орендар зобов’язується:
        2.2.1. Не встановлювати об’єкт без попереднього підписання даного договору між сторонами.
        2.2.2. Своєчасно та у повному обсязі сплачувати Орендодавцю вартість оренди окремих елементів благоустрою комунальної власності за діючими на день сплати розрахунковими ставками.
        2.2.3. Встановлювати тимчасову споруду без пошкодження окремих елементів благоустрою комунальної власності та озеленення, із забезпеченням безпеки населення при під’єднанні конструкції до електричної мережі, утримувати їх у належному технічному і санітарному стані, забезпечити належний догляд місця  їх розташування, забезпечити технічну міцність і стійкість конструкції.
        2.2.4. Демонтувати пересувну тимчасову споруду, відкритий літній майданчик при скасуванні дозвільного документа, після закінчення терміну цього Договору, а також у разі виникнення потреби для реконструкції, ремонту чи будівництва на місці розташування об’єкту.
 
3. Ціна договору, порядок і терміни розрахунків.
3.1 Ціна договору встановлюється згідно Положення про право тимчасового користування окремими елементами благоустрою комунальної власності на умовах оренди для розміщення тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності, затвердженого рішенням Глибоцької селищної ради від _______________ року № __________.
3.2. Орендар сплачує Орендодавцеві плату в розмірі _____________ грн. на місяць за користування окремим елементом благоустрою комунальної власності кожного 25 числа поточного місяця.
3.3. У разі зміни Методики розрахунку орендної плати орендар зобов’язаний не пізніше 5-ти днів з дати прийняття відповідного документа підписати запропоновані Орендодавцем зміни до цього Договору. Відсутність відповіді або не підписання змін Орендарем не звільняє його від внесення орендної плати згідно з новим розрахунком орендної плати, здійсненим орендодавцем з моменту прийняття відповідного документа.
3.4. У разі зміни орендованої площі орендар зобов’язаний підписати договір про внесення змін до цього Договору у частині площі протягом 5-ти днів.

4. Відповідальність сторін
4.1. За невиконання або неналежне виконання зобов’язань Сторони за цим Договором несуть відповідальність згідно з чинним законодавством України.
4.2. Спори, які виникають між сторонами за цим Договором або у зв’язку з ним, вирішуються у порядку, встановленому законодавством України.
4.3. У разі протермінування платежів, передбачених у пункті 3.1 цього Договору, Орендар сплачує на користь Орендодавця пеню у розмірі подвійної облікової ставки Національного банку України від суми протермінованого платежу за кожен день протермінування.
4.4. При невідповідності встановленого об’єкту погодженому проекту ставка орендної плати збільшується у десять разів на період до усунення відхилень від проекту, до часу його демонтажу або отримання дозволу на його розміщення.

5. Прикінцеві положення
        5.1. Всі зміни та доповнення до цього Договору мають однакову з ним юридичну силу, якщо вони оформлені письмово і підписані уповноваженими представниками сторін.
        5.2. Додатки (незалежно від дати їх оформлення), підписані сторонами з метою належного виконання цього Договору, є його невід’ємною частиною.
        5.3. Сторони домовилися, що Договір припиняється в односторонньому порядку Орендодавцем у разі скасування паспорта прив’язки тимчасової споруди торговельного, побутового, соціально-культурного чи іншого призначення для здійснення підприємницької діяльності, з дати прийняття рішення про його скасування.
        5.5. Договір складений у двох примірниках, які мають однакову юридичну силу.
 
6. Термін дії Договору
       6. 1. Сторони встановили, що Цей Договір набирає чинності з ______________ і діє до ________________________, але у будь-якому випадку до повного виконання Сторонами взятих зобов’язань.
 
7. Юридичні адреси та банківські реквізити сторін