ОПИС ДОКУМЕНТУ

Автор:

Пинтюк Л.В. Головний спеціаліст відділу житлово-комунального господарства, праці, соціального захисту населення та транспорту

Доповідач:

Пинтюк Л.В. Головний спеціаліст відділу житлово-комунального господарства, праці, соціального захисту населення та транспорту

Статус:

Прийнятий вцілому

Дата:

02.07.2024

ДРУК ПРОЄКТУ РІШЕННЯ

ПРОЄКТ РІШЕННЯ #####
Про затвердження в новій редакції Програми надання матеріальної допомоги хворим з хронічною нирковою недостатністю, які отримують програмний гемодіаліз в лікувально-профілактичних закладах Чернівецької області на 2024-2026 роки

УКРАЇНА

ГЛИБОЦЬКА СЕЛИЩНА РАДА

50 СЕСІЯ

VIII СКЛИКАННЯ

РІШЕННЯ

ПРОЄКТ

від «___» ________ 20__ року № ____

Про затвердження в новій редакції

Програми надання матеріальної допомоги

хворим з хронічною нирковою недостатністю,

які отримують програмний гемодіаліз в

лікувально-профілактичних закладах

Чернівецької області на 2024-2026 роки

Керуючись п. 22 ч. 1 ст. 26 Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», статей 89,91 Бюджетного Кодексу України, Закону України « Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні», враховуючи висновок фінансового відділу селищної ради від 01 липня 2024 року № 11 та рекомендації постійної комісії з фінансово-економічних питань, бюджету, житлово-комунального господарства, підприємницької діяльності, комунальної власності та інвестицій селищної ради від «___» липня 2024 року, селищна рада

ВИРІШИЛА:

  1. Затвердити Програму надання матеріальної допомоги хворим з хронічною нирковою недостатністю, які отримують програмний гемодіаліз в лікувально-профілактичних закладах Чернівецької області на 2024-2026 роки в новій редакції (далі – Програма, додається).
  2. Визнати рішення Глибоцької селищної ради від 21 грудня 2023 року №2077-42/23 таким, що втратило чинність.

3. Відповідальному виконавцю Програми звітувати про хід та виконання Програми на сесіях селищної ради, в терміни, визначені Порядком формування, фінансування та моніторингу виконання селищних (комплексних) програм, затвердженим рішенням селищної ради від 15 лютого 2016 року № 55-5/16. Після закінчення дії Програми відповідальному виконавцю скласти заключний звіт про результати виконання Програми та подати його на розгляд селищній раді разом з пояснювальною запискою про кінцеві результати виконання Програми не пізніше, ніж у двомісячний термін після закінчення встановленого строку виконання Програми.

4. Контроль за виконанням рішення покласти на постійну комісію з фінансово-економічних питань, бюджету, житлово-комунального господарства, підприємницької діяльності, комунальної власності та інвестицій (Глобак Д.І.).

Глибоцький селищний голова Григорій ВАНЗУРЯК


ПРОГРАМА

надання матеріальної допомоги хворим з хронічною нирковою недостатністю, які отримують програмний гемодіаліз в лікувально-профілактичних закладах Чернівецької області

на 2024–2026 роки

смт. Глибока

2024 рік

ЗМІСТ

І. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

ІІ. ВИЗНАЧЕННЯ МЕТИ ПРОГРАМИ

IІІ. ОСНОВНІ НАПРЯМКИ РЕАЛІЗАЦІЇ

ІV. ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ЗАВДАНЬ ПРОГРАМИ

V. ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

VI. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

І. ЗАГАЛЬНА ЧАСТИНА

Програма надання матеріальної допомоги хворим з хронічною нирковою недостатністю, які отримують програмний гемодіаліз в лікувально-профілактичних закладах Чернівецької області на 2024-2026 роки (далі - Програма) спрямована на створення і забезпечення умов для повернення особи до активної участі у житті, шанобливе ставлення до них є основним завданням державної політики в Україні. Соціальний захист інвалідів ґрунтується на положеннях Конституції України, Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні».

На території  Глибоцької територіальної громади проживає 2 осіб з інвалідністю 1 групи, які отримують програмний гемодіаліз в лікувально-профілактичних закладах Чернівецької області. Це люди, які змушені за станом здоров’я тричі на тиждень проходити процедуру гемодіалізу в лікувальному закладі, тобто підключення до апарату штучної нирки. На державному рівні пільги на безоплатний проїзд даній категорії громадян не передбачені. Вони втратили можливість забезпечити собі більш достойне життя у суспільстві, що значною мірою позначається як на моральній, так і матеріальній сторонах.

Даною Програмою передбачається надання грошової допомоги хворим з хронічною нирковою недостатністю для часткового відшкодування витрат на  проїзд від населеного пункту, в якому вони проживають, до населеного пункту, в якому отримують програмний гемодіаліз.

II. ВИЗНАЧЕННЯ МЕТИ ПРОГРАМИ

Метою Програми є підвищення рівня життя вразливих та соціально-незахищених верств населення шляхом надання їм матеріальної допомоги на проїзд від місця проживання до лікувального закладу.

ІІІ. ОСНОВНІ НАПРЯМКИ РЕАЛІЗАЦІЇ ПРОГРАМИ

За призначенням грошової допомоги хворі з хронічною нирковою недостатністю, що отримують програмний гемодіаліз, звертаються до  відділу «Центр надання адміністративних послуг» селищної ради з відповідною заявою на таку допомогу, до якої додають такі документи:

  • довідка з лікарні, що підтверджує отримання програмного гемодіалізу;
  • копію паспорта;
  • копію довідки про присвоєння ідентифікаційного номера у Державному реєстрі фізичних осіб-платників податків;
  • копію довідки МСЕК про встановлену групу інвалідності;
  • номер рахунку, відкритий в установі банку.

Допомога призначається з місяця в якому подано заяву та пакет документів. Призначення та виплата допомоги проводиться щомісячно.

Допомога надається хворим, які потребують лікування шляхом гемодіалізу в розмірі:

  • 50% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, установленого на 01 січня календарного року, особам, які проживають в населених пунктах Глибоцької ТГ, які знаходяться в радіусі 30 км від лікувально-профілактичного закладу Чернівецької області, в якому проходять програмний гемодіаліз.
  • 100% прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність, установленого на 01 січня календарного року, особам, які проживають в населених пунктах Глибоцької ТГ, які знаходяться в радіусі більше 30 км лікувально-профілактичного закладу Чернівецької області, в якому проходять програмний гемодіаліз.

Головний розпорядник коштів щомісячно до 5 числа наступного періоду готує й подає дані про нараховані суми призначеної допомоги на проїзд, а також заяву на потребу в коштах фінансовому відділу, складає відомості та списки на виплату через установу банку, на особистий рахунок хворого, зазначений в заяві. В разі зміни протягом місяця населеного пункту, в якому хворий отримує програмний гемодіаліз, перерахунок допомоги за поточний місяць не проводиться. З наступного місяця за заявою хворого та за пред`явленням ним довідки з лікарні, проводиться призначення коштів готівкою зазначеним особам по фактичній вартості квитка за кожну поїздку на підставі проїзних квитків за місяць, наданих головному розпоряднику коштів в передостанній день місяця з урахуванням вихідних.

Виплата щомісячної матеріальної допомоги припиняється у разі зміни місця проживання (за межі Глибоцької ТГ), закінчення лікування у лікувальному закладі або смерті інваліда.

ІV. ПЕРЕЛІК ОСНОВНИХ ЗАВДАНЬ ПРОГРАМИ

Основними завданнями Програми є надання додаткових соціальних гарантій:

  • відшкодування вартості проїзду хворим, які отримують програмний гемодіаліз в лікувально-профілактичних закладах Чернівецької області.

V. ФІНАНСОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Фінансове забезпечення здійснюється за рахунок коштів бюджету Глибоцької селищної територіальної громади в межах видатків, затверджених на 2024 рік – 35 415 грн., на 2025 рік – 46 314 грн., на 2026 рік – 49 929 грн. Обсяги видатків на реалізацію Програми затверджуються на рік і можуть коригуватися протягом року, враховуючи те, що протягом року може змінитись кількість осіб, які отримують програмний гемодіаліз. Головний розпорядник коштів у встановлені терміни вносить пропозиції фінансовому відділу Глибоцької селищної ради, щодо потреби в коштах на наступний рік.

VI. ОЧІКУВАНІ РЕЗУЛЬТАТИ ВИКОНАННЯ ПРОГРАМИ

Реалізація даної Програми дасть змогу покращити матеріальні умови осіб, які отримують гемодіаліз та своєчасно проходити курси програмного гемодіалізу.

Додаток 1

ПАСПОРТ

Програми надання матеріальної допомоги хворим з хронічною нирковою недостатністю, які отримують програмний гемодіаліз в лікувально-профілактичних закладах Чернівецької області на 2024–2026 роки

1 Назва програми Програма надання матеріальної допомоги хворим з хронічною нирковою недостатністю, які отримують програмний гемодіаліз в лікувально-профілактичних закладах Чернівецької області на 2024-2026 роки
2 Ініціатор розроблення програми Глибоцька селищна рада
3 Нормативно-правова основа Програми Положення Конституції України, Закону України «Про основи соціальної захищеності осіб з інвалідністю в Україні»
4 Розробник програми Відділ житлово-комунального господарства, праці, соціального захисту населення та транспорту Глибоцької селищної ради
5 Співрозробники програми Глибоцька селищна рада
6 Відповідальний виконавець програми Відділ житлово-комунального господарства, праці, соціального захисту населення та транспорту Глибоцької селищної ради
7 Термін реалізації програми 2024-2026 роки
8 Загальний обсяг фінансових ресурсів, необхідних для реалізації програми, всього:
в тому числі:
131 658 грн.
8.1 коштів місцевого бюджету 131 658 грн.
9 Очікувані результати виконання Покращити матеріальні умови осіб, які отримують гемодіаліз та своєчасно проходити курси програмного гемодіалізу.

Додаток 2

РЕСУРСНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ

Програми надання матеріальної допомоги хворим з хронічною

нирковою недостатністю, які отримують програмний гемодіаліз в лікувально-профілактичних закладах Чернівецької області на 2024–2026 роки

грн.

Обсяг коштів, які пропонується залучити на виконання Програми 2024
рік
2025
рік
2026
рік
Всього витрат на виконання Програми
Обсяг ресурсів всього, в тому числі: 35415,0 46314,0 49929,0 131658,0
селищний бюджет 35415,0 46314,0 49929,0 131658,0

Додаток 3

НАПРЯМИ ДІЯЛЬНОСТІ ТА ЗАХОДИ З РЕАЛІЗАЦІЇ

Програми надання матеріальної допомоги хворим з хронічною нирковою недостатністю, які отримують програмний гемодіаліз в лікувально-профілактичних закладах Чернівецької області на 2024–2026 роки

№ з/п Перелік заходів Програми Термін
виконання
Відповідальні
 виконавці
Джерела фінансування Орієнтовні обсяги фінансування (вартість), грн.
1 Відшкодування вартості проїзду хворим, які отримують програмний гемодіаліз в лікувально-профілактичних закладах Чернівецької області Протягом 2024-2026 років Відділ житлово-комунального господарства, праці, соціального захисту населення та транспорту Глибоцької селищної ради Селищний бюджет 2024 рік - 35415,0
2025 рік - 46314,0
2026 рік - 49929,0
Всього: 131658,0